YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 02 Ocak 2024

Yeşil yeteneklere ihtiyaç artıyor

  • Yeşil dönüşüm, çevresel, sosyal ve yönetişim önümüzdeki beş yıl içerisinde en çok istihdam yaratacak alanlar olacak.

    İklim değişikliği, deniz seviyelerinin yükselmesi ve sıkça yaşanan aşırı hava olayları gibi etkiler, günümüzde tüketiciler, hükümetler ve iş liderleri arasında artan bir fikir birliğine neden oluyor. Bu dönem, geçmişten farklı olarak, iklim değişikliğinin etkilerini açıkça görmemize ve iş dünyasında çeşitli fırsatları beraberinde getirmesi sonucunu da beraber getiriyor.

    İşverenin yüzde 70’i yeşil işler için alım yapılıyor
    Yeşil dönüşüm, iş dünyasında yeni bir çalışan profiline işaret ediyor: Yeşil Yaka. Bu kavram; çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) odaklı becerilere sahip olan çalışanları ifade ediyor. Bugün, dünya genelindeki işverenlerin yüzde 70'i, hali hazırda veya gelecekte yeşil işler veya beceriler için işe alım yaptıklarını belirtiyor.

    İşverenlerin yeşil yetenek arayışı
    Yeşil yetenek savaşı başladı ve işverenler, özellikle sanayi ve üretim (%36) ile operasyon ve lojistik (%31) gibi teknik alanlarda yeşil roller ve becerilere odaklanıyorlar. Bilgi Teknolojileri (%30), Satış ve Pazarlama (%27), Mühendislik (%26) ve İnsan Kaynakları (%25) gibi alanlarda da yeşil becerilere olan talep artıyor.

    Yeşil dönüşüm istihdam yaratmada itici güç olacak
    Manpower’ın anketine göre; işverenlerin yüzde 55'i, yeşil iş dönüşümü ve ÇSY standartlarının uygulanmasına yönelik yatırımların kurumları için istihdam yaratacağını düşünüyor. İş dünyası liderleri, önümüzdeki beş yıl içinde yeşil dönüşüm ve ÇSY'nin istihdam yaratmada kilit itici güçler olacağını belirtiyorlar. Bu yeşil dönüşüm sürecinde işverenlerin, yetenek kıtlığı ve artan yeşil iş talepleri karşısında stratejik iş gücü planlamalarını optimize etmeleri gerekiyor. Yeşil beceri açıklarını kapatmak için küresel düzeyde beceri geliştirme ve yeniden eğitim çabalarının da artması gerekiyor.

    Geleceğin iş dünyası daha yeşil
    Küresel yeşil iş dönüşümü, iş dünyasında heyecan verici bir inovasyon dönemini beraberinde getiriyor. Bu süreç, yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi teknolojilerin benimsenmesinin hızlanmasıyla birlikte daha da hızlanacak. Liderlerin, sadece çevresel verimliliklerini artırmakla kalmayıp aynı zamanda insan sermayelerini etkili bir şekilde kullanmaları gerekiyor. Yeşil dönüşüm, iş dünyasında sadece çevresel değil aynı zamanda ekonomik ve sosyal fırsatları da beraberinde getiriyor. İşverenlerin, yeşil becerilere odaklı stratejik işe alım ve eğitim politikaları izlemesi, sadece şirketlerini değil, aynı zamanda küresel ekonominin şekillenmesinde de önemli bir rol oynayacak.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu