Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki yıkıcı depremlerin ardından enerji nakil hatlarındaki sorunlar nedeniyle bölgedeki neredeyse tüm rüzgâr santralleri başlangıçta devre dışı kalmıştı. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, depremin ilk saatlerinden bu yana artan enerji arz güvenliği ihtiyacına cevap verebilmek için bölgede kurulu rüzgâr santrallerinin kontrollerinin hızlıca yapıldığını belirterek; “Rüzgâr santralleri ana yapıları depremi çok şükür hasarsız atlattı ve iletim şebekesindeki hasarlar tamamlanarak hepsi tam kapasite devreye alındı. Şebeke olmadığında santrallerimiz de üretilen elektriği tüketim noktalarına iletme imkânı olmadığı için mecburen durdu. Şebeke devreye alınana kadar çalışamadı. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren 962,42 megavat gücünde toplam 21 rüzgâr enerjisi santrali enerji arzına katkıda bulundu” dedi.
En yüksek kapasite Hatay'da
Hatay, 11 santral ve 437,47 megavat kurulu güçle bölgede en fazla rüzgâr enerjisi kapasitesine sahip il. Depremlerin ardından Hatay’daki elektrik üretimi sürerken Osmaniye-Gaziantep bölgesinde de 242 megavatlık 3 santral de sorunsuz çalışıyor. Kahramanmaraş'taki 121,5 megavat kapasiteli 2 santral, Gaziantep'teki 65,55 megavatlık 1 santral ile Adana'daki 33,4 megavatlık 1 santral de elektrik üretimine devam ediyor. Osmaniye-Kahramanmaraş ile Adıyaman ve Malatya'daki 3 santral de sorunsuz çalışıyor.
Enerji firmaları güçlerini birleştirdi 5 bin kişiye elektrik sağlandı
Depremin ardından güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren firmalar da ortaya çıkan enerji ihtiyacına destek için güçlerini birleştirdi. Teknopark Ankara'da faaliyet gösteren Sputek Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, 20 adet güneş enerjisi ile aydınlatma ve telefon şarjı sağlayan taşınabilir güç çantalarının tasarım ve üretimini depremden 2 gün sonra tamamlayarak bölgeye intikal ettirdi. Şirketin ticari faaliyetlerini durduran ekip, hızla kendilerine gösterilen yerlere kurulum yaptı. Güç çantaları, jandarma ve komando birliklerinin devriye gezerken gece boyu aydınlatma ve gün boyu telefon şarj ihtiyacının karşılanmasında kullanıldı. Sputek'in çağrısıyla Ankara'da güneş enerji sistemi üreten birçok firmadan da bir tır ekipman hibesi sağlandı. Sputek’in öncülüğünde kurulan toplam 25 sistemden her biri 3 kwp güneş paneli gücü, 3,5 kw inverter gücü, 10 kWh batarya gücü ile bölgede hizmete sunuldu. Kurulan sistemlerle yaklaşık 5 bin kişinin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.
Bursa’da meslek liseli öğrenci ve öğretmenler güneş paneli üretiyor
Bursa'da Yeşilyayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gönüllü öğretmen ve öğrencileri tarafından deprem bölgesi için mobil güneş enerji santral (GES) paneli ile temizlik ürünleri üretiliyor. Okul müdürü Abdullah İnce; "Öğretmen ve öğrencilerimiz, çadır içi aydınlatmayı sağlamak için portatif GES üretti. Bu mobil santraller, çadır içinde kalan insanların bütün gece boyunca bütün aydınlatma ihtiyaçlarını, telefonu şarj edebilme imkânlarını sağlayacak şekilde enerjisini tamamen güneşten alan cihazlar. Şu ana kadar 100 mobil GES paneli ürettik. Her panel bir çadır için kullanılıyor. Aydınlatma ve telefonların şarj edilmesi bölgede zaruri bir ihtiyaç. Ürettiğimiz portatif güneş enerji santralleri cihazlarının içinde USB girişleri var. Buradan telefonlar şarj edilebiliyor. Seyyar uzatma kablolarımız var. Depremzedelerimiz 10 metreye kadar bu kablolarla aydınlanmayı yani led lambalarını istedikleri noktaya taşıyabiliyorlar. Konteyner ya da seyyar tuvaletlerin de elektrik enerji ihtiyaçlarını karşılama noktasında yoğun bir planlama ve çalışma içindeyiz” diye konuştu.
Güneş enerjisi derneklerinden bölgeye 12 bin güneş paneli
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, acil elektrik ihtiyacının karşılanması için toplam 12 bin güneş panelinin depremden etkilenen bölgelere gönderileceğini söyledi. Söz konusu panel ve ekipmanların kurulumunun ücretsiz yapılacağını belirten, "Bu ekipmanlardan ilk 4 bin adedi 1000 konteynerin elektrik ihtiyacını karşılamak için önceden gönderilecek. Bir konteynerde dört panel bulunacak. Bu panellerin sağladığı elektrikle ilk etapta aydınlatma, telefon şarjları, haber alma ve A+ enerji verimliliğine sahip buzdolaplarını çalıştırılabileceğiz. Yardım kuruluşlarının talebi halinde ekipmanlar elimize geçtikçe bölgeye göndereceğiz. Bölgeye toplam 12 bin güneş panel sistemini göndereceğiz. Bu panellerin kapasitesinin 400 ile 500 watt olması planlanıyor.”
2024, Türkiye’de güneş enerjisinin elektrik üretiminde rekorlar kırdığı ve enerji dönüşümünde öncü...
2023'te kömür ve petrol kullanımındaki artış, küresel enerji tüketimi ve sera gazı emisyonlarını...
Beyaz hidrojen, yeraltından doğal olarak çıkarıldığı için çevre dostu, düşük maliyetli ve bir öne...
Beyaz hidrojen, yer altı rezervuarlarından doğal olarak çıkarıldığı için çevre dostu, düşük ve bir...
İngiltere, temiz enerji hedefleri için yılda 40 milyar sterlin yatırımın önünü açacak bir plan...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013