YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 20 Aralık 2022

Yenilenebilir kaynaklarla ilgili bilmeniz gerekenler

  • Temiz enerji kaynaklarının gelecekte oynayacağı rol hakkında 7 ilginç bilgiyi Earth.org özetledi.

    Dünyanın umudu olan yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemli özellikleri tükenmez oluşları, küçük çevresel ayak izleri ve üretilmelerinin yakın gelecekte daha ucuz olacağı gerçeği.
    Earth.org uzmanları, yenilenebilir enerji pazarının şu anki durumunu ve gelecekte oynayacağı rolü 7 maddede özetliyor.

    1. 2021 yılında küresel elektriğin yüzde 38’i yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı ve rekor bir yıl olarak tarihe geçti. 2021'de küresel elektrik talebi yüzde 5.4 artarak 2010'dan bu yana en büyük artışı gösterdi. Rüzgâr ve güneş enerjisi üretimindeki rekor artışa rağmen temiz elektrik, çoğu elektrik enerjisinin tüketildiği küresel talepteki hızlı artışa ayak uyduracak kadar hızlı devreye alınamadı, talep yine fosil yakıtlarla karşılandı.
    2. Rüzgâr ve güneş en hızlı büyüyen yenilenebilir kaynaklar haline geldi. 2021'de en hızlı büyüyen temiz enerji kaynakları, Paris Anlaşması'nın imzalandığı 2015'ten bu yana payı ikiye katlanan rüzgâr ve güneş oldu. Sadece bir yıl içinde güneş ve rüzgâr, 2020 seviyelerine göre yüzde 23 artarken, rüzgâr türbinleri tarafından üretilen elektrik, yüzde 14 artış gösterdi. Güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri ilk kez küresel elektrik talebinin yüzde 10'undan fazlasını üretti.
    3. Avrupa Birliği'nde (AB) rüzgâr ve güneş enerjisi üretimi enerji krizinin umudu oldu. Mayıs-Ağustos 2022 arasında Avrupa Birliği ülkelerinde güneş enerjisi üretimi yüzde 12 ve rüzgârda yüzde 13 ile rekor kırdı. Dahası, bloğun 27 üye devletinden 19'u bu yılın mart ayından bu yana rekor rüzgâr ve güneş enerjisi üretimine ulaştı. Rapora göre, yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyüme, AB'ye Mart ve Eylül ayları arasında kaçınılan gaz ithalatından yaklaşık 99 milyar Euro (97 milyar ABD Doları) tasarruf sağladı.
    4. Norveç, enerjisinin yüzde 98.4'ü yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Bu oranla dünyanın açık ara en büyük temiz enerji üreticisi Norveç. Norveç’i yüzde 84.1 ile Brezilya ve yüzde 80 ile Yeni Zelanda takip ediyor.
    5. Yenilenebilir kaynakların maliyeti düşüyor. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'na (IRENA) göre, yenilenebilir kaynaklar 2020'de dünyanın en ucuz enerji kaynağı haline geldi. Ajansın son raporu, yenilenebilir teknolojilerin maliyetinin- özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi ile ilgili- önemli ölçüde düştüğünü gösterdi. Son yıllarda bu teknolojilerin maliyetlerindeki hızlı düşüş, dünya ülkelerinin yenilenebilir enerji üretim kapasitelerini artırmalarını sağladı.
    6. Yenilenebilir kaynaklar karbon dostu enerji kaynakları. Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtlara kıyasla düşük karbondioksit emisyonları nedeniyle net sıfır emisyona ulaşma yarışında en büyük müttefiklerimizden biri. Rüzgâr, güneş, hidroelektrik ve jeotermal elektriğin tümü, yaşam döngüleri boyunca özellikle düşük bir çevresel ayak izine sahip. Yapıldıkları malzemeler çıkarılıp işlendiğinden, özellikle güneş enerjisi yaşam döngüsü, esas olarak fotovoltaik (PV) modüller ve diğer bileşenlerden gelen minimum sera gazı emisyonları üretir. Benzer şekilde, türbin kulelerinin inşası da dahil olmak üzere rüzgâr enerjisi yaşam döngüsü sırasında bazı emisyonlar meydana gelir. Türbinlerde kullanılan çelik, beton, cam elyafı ve bakır gibi malzemelerin yapımı bir miktar sera gazı üretir. Ancak her iki durumda da toplam emisyonlar, küresel sera gazı emisyonlarının dörtte üçünü oluşturan kömür ve doğalgazla çalışan elektrik santrallerinin ürettiğinden önemli ölçüde daha düşük. Jeotermal enerjiye gelince, elektrik santralleri çok az karbondioksit, çok düşük miktarlarda kükürt dioksit yaydıkları ve nitrojen oksit içermedikleri için en katı temiz hava standartlarını karşılayabilirler. Jeotermal santrallerin ortalama küresel CO2 emisyonunun 122 g/kWh yani kömür ve petrolden yaklaşık 10 kat daha az olduğu tahmin ediliyor.
    7. Yenilenebilir kaynaklar 2025 yılına kadar en büyük küresel elektrik kaynağı olma yolunda ilerliyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yenilenebilir enerjinin 2025 yılına kadar küresel elektrik üretiminin en büyük kaynağı haline geleceğini ve 2027 yılına kadar dünyanın önceki beş yılda olduğundan iki kat daha fazla yenilenebilir kapasiteye sahip olacağını belirtti. Ajansa göre, küresel enerji krizi yenilenebilir sektörde ‘benzeri görülmemiş bir ivme’yi tetikledi ve ülkeleri giderek daha pahalı hale gelen fosil yakıtları değiştirmek için alternatifler bulmaya ve güneş, rüzgâr ve diğer temiz enerji kaynaklarının gelişimini hızlandırmaya zorladı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu