YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 16 Aralık 2020

Jeotermal ısı tarıma değer katabilir

  • Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı, Uluslararası Enerji Ajansı ve REN21 ‘Geçiş Döneminde Yenilenebilir Enerji Politikaları – Isıtma ve Soğutma’ raporunu yayınladı. Raporda, iklim hedeflerine ulaşmada temiz, sürdürülebilir ısıtma ve soğutmanın önemine dikkat çekildi.

    Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve 21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikaları Organizasyonu (REN21) ‘Geçiş Döneminde Yenilenebilir Enerji Politikaları – Isıtma ve Soğutma’ raporunu yayınladı. Rapor, genel enerji ortamına, yaklaşımlara ve kesişen politikalara, ısıtma ile soğutmanın yenilenebilir enerjiye dayalı elektrifikasyonuna, ısı kaynağı olarak farklı yenilenebilir enerji teknolojilerine odaklanıyor.

    En küçük yenilenebilir ısı kaynağı
    Raporda, jeotermal enerji ve bölgesel ısıtma ağlarının yaklaşımı dikkate alınıyor. Faydaları, mevcut durumu ve engelleri vurgulayan rapor, jeotermalin, 2019’un sonuna kadar yaklaşık 30 GW’lık doğrudan kullanım uygulamasıyla en küçük yenilenebilir ısı kaynağı olduğuna işaret ediyor. Raporda faydalar inanılmaz derecede kısa olsa da hangi engellerin nasıl hedeflenmesi gerektiği konusunda ilginç bir genel bakış sunuluyor. Hedeflenmesi gereken temel engeller şöyle sıralanıyor:
    • Uzun vadeli piyasa gelişimi konusundaki belirsizlik nedeniyle düşük yatırımcı güveni,
    • Jeotermal uygulamalarla ilgili teknik engeller,
    • Kısmen mevcut seçenekler ve faydalar konusunda halkın bilinçsizliğinden kaynaklanan talep eksikliği,
    • Jeotermal kaynaklar hakkında bilgi eksikliği,
    • Jeotermal kaynakların araştırılmasıyla ilgili riskler,
    • Yüksek operasyonel maliyetler.

    Kenya örneği başarılı
    Rapora göre; yerelleştirilmiş yapısı ve yüksek verimli kullanım potansiyeli nedeniyle jeotermal ısı, küçük çiftçilere ulaşabilir ve tarımsal faaliyetlerine değer katabilir. Bununla birlikte, yerel toplulukların jeotermal sıcak su ve buharı ekonomik ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmaları için iyi politika uygulamalarına ve finansal desteğe ihtiyaç var. Raporda, Kenya’nın jeotermal kaynakların geliştirilmesinde dünyanın en başarılı ülkelerinden biri ve Sahra altı Afrika’da ise bunu ticari ölçekte tarımsal amaçlarla kullanan tek ülke olduğuna dikkat çekiliyor.

    Yazının kaynağı: Jeotermalhaberler.com
    Raporu bu linkten inceleyebilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu