Çöpleri birbirinden ayırarak dönüşüme katkıda sağlamak çevre için yapabileceğimiz en basit bireysel eylemi oluşturuyor. Plastik ambalajlar, kağıtlar, cam şişeler... Organik atıklar ise, çöp tenekelerinde, çöp öğütme makinelerinde dönüştürülemeden yok olup gidiyor. Oysa kompost oluşumunda çöpe giden bir çok yiyeceğin büyük bir katkısı var. Dal, yaprak ve ağaç parçalarını tekrar toprağa kazandırırken, ayıklanmış barbunyanın, bamyanın, yumurta kabuklarını, patates ve soğan kabuklarının mucizevi katkısından yararlanabilmek mümkün. Bir çoğumuzun dönüştürülemez çöp olarak gördüğü bu yiyecek atıkları toprağın vitamini olan komposta paha biçilmez kılacak bir değer katıyor.
Kompost: Doğal Gübre
Kompostu kısaca, yenebilir atıkların, dal, yaprak ve ağaç parçalarının çürütülmesi sonucunda ortaya çıkan doğal gübre olarak tarif edebiliriz. Sanılandan çok daha kısa sürede ortaya çıkan benzersiz karışım, hızla kaybolan ve oluşumu yüzyıllar süren toprak için mükemmel bir besin maddesi özelliğini taşıyor. Muz kabuklarıyla gelen potasyum, yumurta kabuklarıyla gelen kalsiyum, bakla kabuklarının ve aklınıza gelebilecek tüm organik çöplerin oluşturduğu dünyanın en güçlü multivitamini....
Kompost kültürü
Kompost kültürünün yaygınlaşması, kompostun toprağa kazandırdıkları konusunda farkındalık kazanmamızla mümkün. Büyük şehirlerde oturduğumuz evler, bireysel kompost yapımını zorlu kılıyor. Bahçede açacağımız bir kompost çukuru veya kompost sandığını büyük şehir hayatında gerçekleştiremeyiz. Çukur ve sandıklara seçenek oluşturan çeşitli boyutlardaki ev kompost makineleri ise bir başlangıç yapmak için yardımcı olabilir. Bu noktada önemli olan sadece geri dönüşümü çok yönlü bir hayat felsefesi olarak kazanmak ve küçük bir çabayla doğaya dönebilecek her bir zerreyi ona iade etme eğiliminde olmaktır. Herhangi bir pazar alanını, pazar kaldırıldıktan sonra ziyaret ederseniz, nasıl büyük miktarda bir organik atığın dönüştürülme şansı olmadan yok olduğunu göreceksiniz. Evlerimizdeki atıklar bu toplamda çok küçük bir yer kaplıyor ama kültürel bir değişim için, çocuklarımızın kompostun anlamını öğrenmeleri için en güçlü başlangıç noktası yine evlerimiz...
Tarımsal atıklar
Tarımsal atıkların dönüşümü, konuyla ilgili STK’ların çok önemli bir gündem maddesi. Budanan ağaçlar, dallar ve yaprakların dönüşerek toprağa karışması konusunda geniş çaplı faaliyetler ve bilgilendirme çalışmaları yapılıyor. Kompostun öneminin öncelikle çiftçiye anlatılması ile ilgili çalışmalar aralıksız sürüyor. Başta Tema, Buğday derneği olmak üzere pek çok STK, toprağın yeniden canlanması ile ilgili kompostun önemine dikkat çekiyor. Türkiye Permakültür Enstitüsü aralıksız eğitimlerle toprağın vitamin ihtiyacına yönelik çalışmalar yapıyor.
Çürümenin güzel yanı
Çöp, çürümek, bakteriler, böcekler ve hatta kemirgenler... Hepsi bir araya gelince güzel bir cümle kurmak mümkün olamaz gibi görünüyor değil mi? Tam tersi, toprak için en güzel cümleyi kurmak için tüm bu sözcüklere, kavramlara, canlılara hayati derecede ihtiyacımız var. Zenginleşen, daha fazla üreten, verimli ve dünyaya hayat getirecek olan toprağın minik adımlarla başlayacak kültürel değişime ihtiyacı var. Köklerimizin toprakta olduğunu daima anımsayarak bu değişimi desteklemeyi sürdüreceğiz.
Bu linklerden yararlanabilirsiniz.
https://topraktema.org/kategoriler/toprağın-geleceği/siyah-altın-kompost/
http://www.bugday.org/portal/index.php
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016788091830224X
Her yıl 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü, milyonlarca insanın hâlâ açlık çektiği bir dünyada, ne...
İklim krizine karşı su kaynaklarını korumak ve daha sürdürülebilir bir yaşam sürmek için suyu basit...
Doğru şehir planlaması iklim krizinin etkilerini hafifletmek ve şehirleri daha yaşanabilir hale...
Organik atıkların doğru yönetimi, çevreyi koruyarak iklim değişikliğiyle mücadeleye önemli katkılar...
‘İklim Değişikliği ve Gelecekteki İnsan Hareketliliği’ raporuna göre; 2050'ye kadar 44 - 113 milyon...
Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’ne göre, dünya genelinde 1,1 milyar insan yoksulluk içinde ve...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013