YUKARI

Sürdürülebilir Kalkınma

Eklenme Tarihi: 22 Kasım 2018

Atık konusu tüm boyutlarıyla Sıfır Atık Zirvesi'nde konuşuldu

  • Sıfır Atık Zirvesi'nde, Sıfır Atık Projesi'nin çevre, sosyal ve etik boyutunun yanı sıra döngüsel ekonomiye katkısı da tartışıldı. Zirvede ayrıca iyi uygulama örneklerine ilişkin deneyimler paylaşıldı. 

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde oluşan atıkları kontrol altına almak ve gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak adına hayata geçirdiği “Sıfır Atık Projesi” kapsamında “Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi.
     
    Sıfır Atık Projesi’nde 1 yıl geride kalırken, Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye ve dünyadaki mevcut durumu ile etkilerinin ele alındığı, "Sıfır Atık Zirvesi", Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Zirvede projenin çevre, sosyal ve etik boyutunun yanı sıra döngüsel ekonomiye katkısı tartışıldı. Zirvede ayrıca iyi uygulama örneklerine ilişkin deneyimler paylaşıldı. 
     
    Zirvede konuşan Emine Erdoğan “Sıfır Atık projesi ile atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşüme girmesiyle, daha yaşanabilir bir çevre, daha güçlü bir ekonomi hedefliyoruz. Ekim 2017’de başlattığımız proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın gayretli çabalarıyla güzel bir aşamaya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Bakanlık binalarında başlattığımız çalışma, dalga dalga tüm ülkeye yayılıyor. Proje çerçevesinde, bir yıl boyunca, toplumun tüm kesimlerinden çok güzel destekler aldık. Sanayicilerimiz, iş adamlarımız, üniversitelerimiz kendi kurumlarında örnek sistemler kurdular. Her birini çevre duyarlılıkları nedeniyle tebrik ediyorum. Şimdi iş, büyük ölçüde belediyelerimizde. Vatandaşlarımızın, evlerinde ayrıştırdıkları atıkları, belediyelerimizin aynı mantıkla toplayıp dönüştürmesi gerekiyor. Belediyelerin vahşi depolamayı terk edip, depolama veya yakma yerine geri kazanıma odaklanması lazım. Atıkları, enerjiye veya komposta dönüştüren entegre tesisler, tüm şehirlerimizde olmalı. Bizlerin de kullan-at kültürünü bir tarafa bırakarak, değişimi başlatmamız gerekiyor. Bunun da ilk aşaması bireysel tutumlarımız” ifadelerini kullandı. 
     
    Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise zirvede yaptığı konuşmada “Sıfır Atık Projesi bir tasarruf ve verimlilik projesidir. Çevre konusunda son dönemde yaptığımız çalışmalarla atığı öncelikli bir sorun olmaktan çıkarttık. Ve atığı ham madde ve yeni ürünlere dönüşecek bir kaynak olarak görmeye başladık. Projenin hayata geçirildiği yaklaşık bir yıllık dönemde; 2,2 milyon ton ambalaj atığı, 58.000 ton atık elektrikli ve elektronik eşya, 38.000 ton bitkisel ve 80.000 ton madeni atık yağ,184.000 ton ömrünü tamamlamış lastik kaynağında ayrı toplanarak geri kazanılmıştır. Hedefimiz, önümüzdeki günlerde yayımlayacağımız Sıfır Atık Yönetmeliği ile bu uygulamayı bütün ülkeye yaymaktır. Bu noktada belediyelerimize önemli görevler düşüyor. Hazırladığımız yönetmeliğe göre belediyelerimiz bundan sonra ikili toplama sistemi ile atıkları ayrı toplamak için hizmet verecekler. Bu uygulamayı hayata geçirmeleri için belediyelere 2019 yılı sonuna kadar süre verdik. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren de plastik poşetlerimizi ücretli hale getiriyoruz. Böylece yıllık 440 olan kişi başı plastik poşet kullanımı 2019 yılı sonunda 90’a, 2025 yılında ise 40 adete düşürülecektir. Diğer bir çalışmamız ise içecek ambalajlarına depozito uygulaması olacaktır. Böylece evsel atıklar içerisinde önemli bir miktar teşkil eden bu atıkların temiz, kaliteli ve etkin bir şekilde toplanmasını sağlayacağız. Bunları başardığımızda 2023 yılında evsel atık geri kazanım oranımızı en az yüzde 35 seviyesine çıkartacağız. Tüm bu çalışmalarla hedefimiz yıllık; 100.000 kişiye doğrudan istihdam, 20 Milyar TL ekonomik kazanç, İstanbul’un bir yıllık su ve elektrik ihtiyacı eşdeğeri tasarruf, 2 Belgrad Ormanı kadar ağacın kurtarılması, cari açığın %8 oranında azaltılması sağlanacaktır” değerlendirmelerinde bulundu.
     
    Zirvede ayrıca “Sıfır Atık İyi Uygulama Örnekleri”, “Sıfır Atık Uygulamalarının Sektöre Yansımaları” ve “Sıfır Atık Yönetiminin Sosyal Boyutu” başlıklı paneller gerçekleştirildi.  
     
    Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ülkü Yetiş moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Sıfır Atık İyi Uygulama Örnekleri” paneline İSTAÇ Genel Müdür Vekili Fatih Hoşoğlu İSBAK Genel Müdürü Muhammed Alyürük, Arçelik Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı, Sütaş A.Ş. Enerji ve Çevre AR-GE Grup Müdürü Mustafa Gül konuşmacı olarak katıldı.
     
    İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Sıfır Atık Uygulamalarının Sektöre Yansımaları” paneline Benli Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Benli, Hexagon Entegre Katı Atık Yönetimi Teknik Direktörü Mehmet Ali Nalçacıoğlu, PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Başkanı Yavuz Eroğlu, Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Rıfat Ünal Sayman konuşmacı olarak katıldı.
     
    Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güray Salihoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Sıfır Atık Yönetiminin Sosyal Boyutu” ise paneline Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Dr. Yakup GÜZEL, Gıda Kurtarma Derneği Kurucu Üyesi-Fazla Gıda A.Ş CEO’su Olcay Silahlı, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık konuşmacı olarak katıldı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu