YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 02 Kasım 2017

Japonya'dan dar alana uygun enerji çözümleri

  • Küçük yüzölçümü Japonya'yı güneş enerjisi panelleri konusunda yaratıcı çözümlere yöneltiyor. Japonya'da baraj gölleri ve kullanılmayan golf sahaları güneş enerjisi üretimi için kullanılıyor.

    Özellikle Fukushima nükleer felaketi sonrasında güneş enerjisine yönelen Japonya, yüzölçümünden kaynaklanan dezavantajı yenilikçi projelerle dengeliyor. Bu konuda rastladığımız örneklerden biri yüzer güneş paneli tarlaları, diğeri ise kullanılmayan golf sahalarına güneş paneli döşenmesi oldu.

    Göller ve baraj gölleri üzerine yüzer güneş panelleri yerleştiren Japonya, dünyanın ilk yüzer güneş santrallerinden birini ülkenin batısında faaliyete geçirmiş durumda. 9.000 güneş panelinden oluşan, 333 metre uzunluğunda ve 77 metre genişliğindeki santral yılda yaklaşık 2.680 mw saat elektrik üreterek 820 konutun elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.
     
    Santralin üreticisi Kyocera, suyun soğutucu etkisi nedeniyle bu panellerin kara üzerine kurulanlara göre daha verimli çalıştığını belirtiyor. Ayrıca güneş panelleri suyun üzerini örterek buharlaşmanın ve su kaybının önüne geçiyor. 
     
     
     
    Japonya’da güneş enerjisi tarlalarının diğer bir adresi ise, kullanılmayan golf sahaları.
    Ağaç ve dolayısıyla gölge olmayan bu alanlar yüksek oranda güneş ışığına maruz kalıyor. 
     
    Japonya’da şu anda yaklaşık 600 atıl golf sahası bulunuyor. Bu sahaların bazılarını güneş enerjisi tarlasına dönüştürmeyi amaçlayan Kyocera’nın ilk durağı Kyoto ve Kagoshima. Kyoto’da üretilen enerjinin 8.100 konutun enerji ihtiyacını karşılaması hedefleniyor.
     
    Proje hem güneş enerjisi üretiminin artması hem de aşırı su tüketimi nedeniyle eleştirilen golf sahalarının sürdürülebilir şekilde dönüştürülmesi için iyi bir örnek oluşturuyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu