YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 02 Kasım 2017

Kendi kendini finanse eden güneş panelleri

  • Hollandalı enerji şirketi Softs'un ürettiği güneş panelleri, farklı şehir mobilyalarına dönüşüyor. İlan panosu olarak da kullanılabilen panolar böylece kendi maliyetlerini çıkarabiliyor.

    Sürdürülebilir yaklaşımın farklı şehir mobilyalarına yansımasına son dönemde sıkça rastlıyoruz. Karbon ayak izi silen bank veya güneş enerjisiyle cep telefonu şarj eden bank, bunlardan sadece birkaçı. Hollanda'daki Softs Enerji de bu yaklaşımı benimseyen firmalar arasında. Softs'un ürettiği güneş panelleri, futbol sahalarından reklam panolarına, 

    Örneğin firmanın geliştirdiği spor sahasının çim zemini, kullanılmadığı zamanlarda güneş paneline dönüşecek şekilde hazırlanmış. Zemin hareket edebilir üçgen prizmalardan oluşuyor. Prizmanın bir yüzeyine çim döşenirken, ikinci yüzey güneş enerjisi paneli olarak tasarlanıyor. Reklamverenler de unutulmadığı için üçüncü yüzey billboard olarak kullanılıyor. İhtiyaca göre prizma döndürülüyor ve istenilen yüzeye geçiliyor. Güneş panellerinden elde edilen enerji ve billboard’lardan gelen reklam gelirleriyle, sistemin maliyetinin karşılanması için de bir adım atılmış oluyor.

     
    Softs Enerji’nin geliştirdiği bu çözüm sadece yatay zeminlerde kullanılmıyor. Duvar gibi dikey yüzeylerde de hareketli panellerden enerji elde etmek mümkün. Paneller araç şarj istasyonu veya yukarıdaki gibi şehir bahçesi olarak da kullanılabiliyor. Fotoğraflardaki panelin arkası, güneş paneli şeklinde tasarlanıyor. Softs'un paylaştığı rakamlara göre, güneş enerjisi panelleri ortalama olarak günün dörtte birinde yüzeyde kalıyor ve m2 başına yılda 100 kw saat enerji üretiyor. 
     
    Şöyle bir düşününce, temiz enerjiyle akıllı şehir dönüşümü için yüzeylere biraz hareket katmak hiç de fena bir fikir değil gibi geliyor...

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu