YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 22 Mart 2018

Enerjide en önemli sorun pahalılık ve dışa bağımlılık

  • Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi (CESD) tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen, "Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması"nın sonuçları açıklandı.

    Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (CESD) gerçekleştirdiği "Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Araştırması"nın sonuçları, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, CESD Müdürü Prof. Dr. Volkan Ş. Ediger ile proje çalışanları Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, Prof. Dr. Meltem Ucal, Doç. Dr. Gökhan Kirkil ve Yrd. Doç. Dr. Emre Çelebi'nin katıldığı bir basın toplantısıyla paylaşıldı.

    CESD, geçen yıl 12-27 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştirdiği "Türkiye Toplumunun Enerji Tercihleri Anketi"ni, bu yıl 12-29 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 16 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri bin 235 kişi ile yüz yüze görüşülerek tekrarladı. 

    Enerji bağımlılığı ve pahalılığı yine en büyük sorunlar, ancak sıralamada farklılaşma var
    Araştırmadan öne çıkan başlıklar aşağıdaki şekilde:

    - 'Türkiye enerji sisteminin en önemli sorunu nedir?' sorusuna 2016'da ankete katılanların yüzde 38,6'sı ithal enerjiye bağımlılık yanıtını verirken 2017'de bu oran yüzde 21,8'lik bir kayıpla yüzde 16,8 olarak gerçekleşti.
    -Geçen yıl yüzde 30,8 oranla ikinci sırada yer alan pahalılık ise yüzde 11'lik artışla yüzde 41,8'e yükselerek birinci sıraya yerleşti.
    - Öte yandan, geçen yıl sadece yüzde 2,8 oranıyla alt sıralarda bulunan çevre sorunları bu yıl yüzde 13,6 oranında artarak yüzde 16,4 oranıyla üçüncü sıraya yerleşti.
    - Sorun sıralamasında pahalılığın ilk sıraya yükselmesine rağmen, fiyatları makul bulanların oranı arttı.

    Çevre duyarlılığı da arttı
    -'Küresel iklim değişikliğine inanıyor musunuz?' sorusuna evet cevabı verenlerin oranı yüzde 10 artarak yüzde 77,5'ten yüzde 87,5'ye çıktı.
    - Türkiye'de enerjiden kaynaklanan en önemli çevre sorunu hâlâ hava kirliliği olarak görülürken, bitki örtüsünün bozulması seçeneği yüzde 12,9 gibi ciddi oranda artarak ikinci sıraya yerleşti.
    - 2016'da yüzde 19,8 ile ikinci sırada bulunan insan sağlığı ile üçüncü sırada bulunan iklim değişikliği ise oranları azalarak bir sıra geriledi.
    -'Hangisinin küresel ısınmaya en fazla etkisi vardır?' sorusuna verilen yanıtlardaki sıralama 2016'da şehirleşme, enerji ve sanayi şeklinde iken, 2017'de sanayi (yüzde 43,5), şehirleşme (yüzde 24,9) ve enerji (yüzde 10) oldu.

    Yenilenebilir enerjiye destek devam ediyor
    - Yenilenebilir enerjiye destek 2017'de de devam etti. Geçen yıl 'Dünyada geleceğin enerji kaynağının ne olacağını düşünüyorsunuz?' sorusuna verilen ilk üç yanıt yüzde 39,9 oranında güneş, yüzde 22,2 oranında doğalgaz ve yüzde 6,9 oranında nükleer olarak belirlenmişti.
    - Bu sene ise ilk üç yanıt yüzde 33,8 ile güneş, yüzde 14,2 ile bor ve yüzde 12,6'lık oran ile doğalgaz olarak gerçekleşti.
    - Bu yıl 'Türkiye'nin gelecekteki en önemli enerji kaynağının ne olacağını düşünüyorsunuz?' şeklinde sorulan soruya verilen yanıtlar güneş (yüzde 34,1), bor (yüzde 20,9), doğalgaz (yüzde 14,3), rüzgar (yüzde 8,7), petrol (yüzde 6,3), nükleer (yüzde 4,4) ve hidroelektrik (yüzde 1,7) olarak gerçekleşti.
    - 'Maliyetleri aynı ve kolaylıkla erişilebilir olsalardı, hangisini evdeki enerji ihtiyaçlarınızı karşılamak için kullanmayı tercih ederdiniz' sorusuna verilen yanıtlarda , doğalgaz yüzde 62,5'ten yüzde 48,5'e düşerken; güneş yüzde 21'den yüzde 29,9'a, rüzgâr da yüzde 6,2'den yüzde 9,9'a yükseldi.
     
    En fazla tüketilen enerji türlerinde değişiklik
    - Araştırma kapsamında evlerde tüketilen enerji türleri ve bunlara ayrılan bütçeler de sorgulandı. 2016'da ankete katılanların yüzde 50,1'si parasal olarak en çok elektrik, yüzde 38,7'u ise en çok doğalgaz kullandığını belirtmişti.
    - Bu yıl bu enerji türleri yer değiştirerek, doğalgaz yüzde 8,2 oranında arttı, elektrik yüzde 11,3'lük düşüşe uğradı. Kömür ise yüzde 1,8'lik bir artış gösterdi.

    Araştırmayla ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayın.
     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu