YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 23 Kasım 2017

Londra’da otobüsler kahveyle çalışıyor

  • Kahveden elde edilen biyoyakıt, Londra toplu taşıma sisteminde kullanılmaya başlandı.

    BBC’de yer alan habere göre atık kahveden üretilen biyoyakıt, Londra’daki otobüslerde kullanılmaya başlandı. 

    Mevcut durumda, kızartmalık yağ gibi farklı kaynaklardan elde edilen biyoyakıtlar Londra’daki otobüslerin pek çoğunda kullanılıyor. Bununla beraber, kahveden elde edilen biyoyakıtın bu anlamda bir ilk olduğu belirtiliyor. 

    Kahveden üretilen biyoyakıtın mucidi, 2013’te kurulan Bio-Bean isimli firma. Bio-Bean, şimdiye kadar 6.000 litre yakıt ürettiğini ve bu miktarın bir otobüse bir yıl boyunca yeteceğini belirtiyor. Yine Bio-Bean’in paylaştığı bilgilere göre, bir otobüse bir yıl yetecek kadar yakıt üretmek için yaklaşık 2,5 milyon bardak kahve gerekiyor.

    British Coffee Association’ın verdiği bilgilere göre Birleşik Krallık’ta günde 55 milyon bardak kahve içiliyor. Yakıt üreticisi Bio-Bean ise, sadece Londra’da yılda 200.000 ton kahve atığı ortaya çıktığını belirtiyor.

    Bio-Bean, kahve atığını toplamak için kafelerle, kahve zincirleriyle ve hazır kahve üreticileriyle birlikte çalışıyor. Satış noktası ve fabrikalardan toplanan atık kahvenin önce yağı çıkartılıyor, sonra da B20 biyoyakıta dönüştürülüyor.

    Toplu taşımada kullanılan otobüsler, herhangi bir işlemden geçirilmksizin kahveden üretilen biyoyakıtı kullanmaya başlayabiliyor. 

    Kahve, kızartma yağı gibi atıkların yakıta dönüştürülmesi sera gazı emisyonu azaltımı konusunda oldukça önemli. Bu atıkların çöp sahalarına gömülmesi, karbondan 28 kat daha etkili olan metan gazının ortaya çıkmasına yol açıyor. Ayrıca daha fazla katı atık depolama alanına ihtiyaç duyulması, arazinin verimsiz kullanılması anlamına geliyor, maliyetleri yükseltiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu