YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 31 Mayıs 2017

Rüzgar gülünde doğal bir esinti

  • Doğadan ilham alan tasarımlarda bugün, ağaç yapraklarının hareketini taklit eden rüzgar gülleri var.

    Daha küçük ve daha sessiz rüzgar gülleri konusundaki çalışmalar teknolojinin de yardımıyla artıyor. Bu konudaki yelpaze oldukça geniş: Evlerin bahçesine kurulacak kadar küçük kanatlı modeller konutların şebekeden bağımsız olarak kendi enerjilerini karşılayabileceklerini vaat ediyor. Endüstriyel kullanıma uygun, güçlü ve pek de alışmadığımız kanatsız tasarımlara sahip modellerse rezonans prensibiyle hareket ederek yüksek verimle çalışıyor.

    Iowa State Üniversitesi'nde geliştirilen yeni rüzgar gülü, diğer örneklerden biraz daha “doğal” olmasıyla ayrışıyor. Kavak ağacının dal ve yaprakları örnek alınarak geliştirilen bu cihazın yapay yaprakları rüzgarda salındıkça enerji üretiyor. Özel bir plastik materyalden üretilen yaprakların içindeki şeritler, rüzgarın yardımıyla hareket ettikçe elektrik oluşmasını sağlıyor.

    Tasarımda kavak ağaçlarının örnek alınmasının temelinde, kavak yapraklarındaki sapların yassı olması yatıyor. Bu yassı saplar, yaprakların daha düzenli şekilde salınmasını sağlıyor. Düzenli şekilde salınan yapraklar ise enerji üretimini optimize ediyor.

    Araştırma ekibi, yeni tasarımın rüzgar güllerinin yerini alacağı iddiasında değil. Alternatif kullanımların daha büyük potansiyel yaratabileceğini belirtiyorlar. Örneğin elektrik üreten bu yapraklar, baz istasyonlarının kamuflajı gibi yöntemlerle şehir hayatına adapte edilebilir.

    Araştırma ekibinin geliştirdiği ağaç şimdilik biraz küçük. Bununla beraber onbinlerce yapraktan oluşturulacak ağaçlar, pazarın ihtiyaçlarını karşılayacak verimlilikte elektrik üretimi sağlanacağı umuluyor.

    (Bu biyomimikrik tasarım, piezoelektrik özelliğine dayanarak geliştirilmiş. Piezoelektrik özelliği, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine ya da tam tersi olarak elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirebilir. Bu özellik, bazı malzemelere mekanik basınç uygulanmasıyla ortaya çıkar.)

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu