YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 09 Ocak 2017

Enerji verimliliği işletmelerin potansiyelini artırıyor

  • Üretimin vazgeçilmezi enerjiyi daha verimli kullanarak neleri değiştirebiliriz?

    Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir gezegen bırakmanın anahtar kelimesi sürdürülebilirlik. Yenilenebilir enerji, inovasyon, teknoloji, geri dönüşüm gibi pek çok önemli başlığı içinde barındıran sürdürülebilirliğin en önemli tamamlayıcılarından biri de verimlilik. Konu verimlilik olunca, listenin başında en önemli kaynaklardan biri olan enerji yer alıyor.

    Enerjinin verimli kullanımı ve enerji tasarrufu uygulamaları özellikle üretim aşamasında büyük fark yaratan sonuçlar ortaya çıkarıyor. Enerji tüketiminin büyük kısmı üretim esnasında gerçekleştiği için sanayide enerji verimliliği projeleriyle enerji konusunda ciddi tasarruf rakamlarına ulaşmak mümkün hale geliyor.

    36. Enerji Verimliliği Haftası’na girerken, enerji verimliliğiyle ilgili önemli bilgileri ve potansiyelleri derledik:

    • Ülkemizin enerji yoğunluğu (milli gelir başına tüketilen enerji) dünya ortalamasının üzerinde ve OECD ortalamasının yaklaşık 2 katı. Enerji yoğunluğunun düşürülmesinde yeni teknolojiler ve verimlilik uygulamaları öne çıkıyor. Bu nedenle enerji verimliliği uygulamalarına özel önem vermemiz gerekiyor. 
    • Enerji tasarrufu ve verimliliği, ülkemizin 2023 yılı stratejik hedeflerinin arasında yer alıyor.
    • Enerji verimliliği çalışmaları ile Türkiye’nin enerji yoğunluğunun 2023 yılına kadar (2011 yılı değerlerine göre) en az %20 azaltılması hedefleniyor.
    • Türkiye’de sanayi sektörü, ülkemizin toplam enerji tüketiminin yaklaşık % 40’ını ve elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık % 50’sini gerçekleştiriyor. 
    • Sanayide enerji verimliliği, üretimde azalma olmaksızın, mevcut üretim tesislerinin daha gelişmiş tasarımlar ve yeni teknolojiler kullanılarak daha az enerji tüketir hale getirilmesi anlamına geliyor. 
    • Enerji verimliliği uygulamalarında üretim, kalite ve performans düşüklüğü yaşanmaması gerekiyor. Aksine, atık olarak düşünülen kimi yan ürünler, verimlilik projeleriyle kullanılabilir yeni kaynaklar haline gelebiliyor. 
    • Ülkemizde en çok enerji tüketen sektörler arasında demir-çelik, çimento, alüminyum, cam, kimya, tekstil, gıda, kağıt ve seramik yer alıyor. 
    • Türkiye’de doğru verimlilik yatırımlarıyla, sanayi tesislerinin % 95’inde, %5 - %40 arasında enerji tasarrufu yapılabiliyor. 
    • Bazı önlemleri almak kaydıyla, hiç yatırımsız veya az miktarda bir yatırımla bile yaklaşık yüzde 10 oranında enerji tasarrufu sağlanabiliyor. 
    • Kısa vadede, enerji kaçaklarının önüne geçilmesi, yalıtım çözümleri, taşıma ve aydınlatma optimizasyonu gibi adımlarla günden güne daha az enerji tüketmek mümkün hale geliyor.
    • Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için enerji verimliliği kadar yenilenebilir enerji çözümlerine de öncelik vermek gerekiyor.
    • Yenilenebilir enerji hem orta ve uzun vadede üretim girdi maliyetlerini azaltıyor hem de iklim değişikliğiyle mücadeleye önemli katkı sağlıyor.

    Özetle, enerjide daha az dışa bağımlı bir ekonomi, daha düşük karbon ayak izi ve üretimi azaltmadan karı artırmak için enerji verimliliği çözümlerine ağırlık vermek gerekiyor.

    Bu yazı Dünya gazetesinin TSKB katkısıyla hazırlanan Sürdürülebilir Vizyon köşesinde yayımlanmıştır. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu