YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 07 Ekim 2016

Enerji dönüştürme ve depolama için yeni bir umut: Grafen

  • Grafenin fotovoltaik hücrelerde, bataryalarda, yakıt hücrelerinde ve hidrojen depolama gibi uygulamalardaki işlevine odaklanan Sabancı Üniversitesi, enerji dönüştürme ve depolama konusundaki ihtiyaçlara cevap vermeyi amaçlıyor.

    Grafen, yeni yüzyılın materyali olarak adlandırılıyor. Henüz on beş yıldan az geçmişi olan grafen, önceleri elektronik alanındaki kullanımıyla gündeme gelse de, materyaline yaşam bilimleri ve tıptaki uygulamalarının zamanla daha öne çıkacağı düşünülüyor.

    Avrupa Komisyonu tarafından, AB 7. Çerçeve Programı ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) alanı kapsamında yürütülen Grafen Projesi'nin ülkemizden tek katılımcısı olan Sabancı Üniversitesi, grafenin kullanılabileceği önemli uygulama alanlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

    - Grafenin biyolojik uygulamalara elverişli olmasını sağlayan bazı özellikleri var. Geniş yüzey alanı, kimyasal saflığı ve kolay devreye girme özelliği, ilaç iletimi için iyi fırsatlar sunuyor.
    - Benzersiz mekanik özellikleri ise doku mühendisliği ve rejeneratif tıp uygulamalarını akla getiriyor.
    - İncelik, iletkenlik ve sertlik özelliklerinin bir arada bulunması, elektron mikroskoplarında biyomoleküllerin görüntülenmesine yardımcı olarak kullanılabileceği anlamına geliyor.
    - Grafenin fotovoltaik hücrelerde, bataryalarda, yakıt hücrelerinde ve hidrojen depolama gibi uygulamalardaki işlevi, yenilenebilir enerji konusunda gelecek vaat ediyor. Örneğin Sabancı Üniversitesi, grafenin yakıt pilinde kullanımı konusunda çalışmalar yapıyor. Yakıt pili konusunda projeden çıkacak sonuçlar ülkemizin bu alandaki hem bilimsel hem de teknolojik açılardan gelişimine de önemli katkılarda bulunacak.
    - Grafenin kullanılabileceği önemli uygulama alanları arasında hızlı elektronik ve optik cihazlar, işlevsel hafif bileşenler ve gelişmiş piller yer alıyor.
    - Grafen teknolojilerinin mümkün kılabileceği yeni ürünlerden bazıları, elektronik kağıt ve bükülebilir kişisel iletişim cihazları gibi hızlı, esnek ve sağlam tüketici elektroniği ürünleri ve enerji verimliliği yüksek uçaklar olarak sayılabilir.
    - Grafenin uzun vadede yeni bilgisayar paradigmalarını ve yapay retina gibi çığır açan tıbbi uygulamaları doğurması da bekleniyor.

    Sabancı Üniversitesi, yeni yüzyılın materyali grafenin yakıt pillerinde kullanımı konusundaki çalışmalarına devam ediyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu