YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 08 Kasım 2016

Project Sunroof: Güneşten gelen tasarruf

  • Google’ın geliştirdiği Project Sunroof, binaların çatısına düşen güneşi hesaplıyor ve buna göre kurulacak panellerle ne kadar tasarruf sağlanabileceğini söylüyor.

    Evinizin çatısına güneş paneli taktırmak istiyorsunuz fakat çatınızın ne kadar güneş aldığından ve yaptığınız yatırıma değip değmeyeceğinden emin değilsiniz. Biri bunu sizin için hem de ücretsiz olarak hesaplasa… İyi fikir değil mi?

    Google’ın “keşke ülkemizde de olsa” dedirten hizmeti Project Sunroof, çatıya düşen güneşi hesaplıyor ve buna göre kurulacak panellerle ne kadar tasarruf sağlanabileceğini söylüyor.

    Project Sunroof, Google Earth teknolojisiyle çalışıyor. Öncelikle çatı tipi ve yerel iklim koşulları inceleniyor. Buna göre çatıda güneş panellerine ne kadar yer ayrılacağı ve güneşin yıl içindeki açılarına göre alınabilecek güneş ışığı miktarı hesaplanıyor. Çatıya kaç tane panel yerleştirileceğinin belirlenmesinin ardından kurulum için gerekli finansman ve kredi seçenekleri sıralanıyor. Son olarak sıra yerel tedarikçilerden teklif almaya geliyor. 

    Tüm bu hesaplamalar yapılırken çatının ebadı, şekli, gölgede kalan bölgeleri, etraftaki ağaçlar, yerel elektrik fiyatları, kurulum maliyetleri, zamanla çıkabilecek teşvikler gibi pek çok başlık değerlendiriliyor. Panellerin yerleştirilmesiyle elde edilecek tasarruf da zamana yayılarak hesaplanıyor.


     

    Project Sunroof şimdilik Amerika’daki 42 eyalette bu hesaplamaları yapabiliyor. Zamanla bu rakamın artmasını ve ülkemizin de radara girmesini umuyoruz.

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu