YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 12 Ekim 2016

2016 Enerji Trilemma Endeksi açıklandı

  • 2016 Enerji Trilemma Endeksi, ülkelerin daha sürdürebilir enerji sistemlerine yöneldiklerini gösteriyor.

    İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nde açıklanan, enerjide sürdürülebilirliğe odaklanan 2016 Enerji Trilemma Endeksi'ne göre, incelenen 125 ülkede elektrik ve temiz pişirme olanaklarına erişim 2000 yılından bu yana yüzde 74’ten yüzde 85’e çıktı. Karbon yoğunluğu 2014 yılı itibarıyla 0.27tCo2/$'a düşerken global enerji kaynakları çeşitliliğinde yenilenebilirlerin oranı 2015'te yüzde 9,7'ye yükseldi.

    Enerji Trilemması, ülkelerin üçlü enerji açmazı olan enerji güvenliği, enerji çeşitliği ve çevre açısından sürdürülebilirlik konularını değerlendiriyor. 

    Bölge bazında ve endeksin üst sıralarında yer alan ülkelere gelirsek…

    - AAA notu alan Danimarka, İsviçre ve İsveç, 125 ülkenin değerlendirildiği endeksin en üst sıralarında yer alıyor.
    - İlk sıralarda yer alan 10 ülkeden dokuzu Avrupa'dan. Bu, uzun vadeli enerji ve iklim politikaları konusunda iş birliği yapmanın başarı getirdiğini kanıtlıyor. Bununla birlikte Avrupa'nın enerji dönüşümünü tamamlamak için önünde kat etmesi gereken bir yol var; yeni pazar tasarımlarına ve talep yönetimine odaklanmalı, etkili bir karbon fiyatı belirlemeli.
    - Yeni Zelanda 10'uncu sırada yer alıyor, Filipinler çevresel açıdan sürdürülebilirlik kategorisinde başı çekiyor. Buna karşılık hızla artan enerji talebi, Asya bölgesi için sorun yaratıyor. Güvenilir altyapı, ticaret ilişkileri ve yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırarak enerjide dışarıya bağımlılığı azaltmak, bölgeyi sürdürülebilir enerji hedefine yaklaştırabilir.
    - Global petrol ve doğalgaz kaynaklarının yaklaşık yüzde 50'sine sahip olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, düşük çevre performanslarını artırabilmek için, çeşitlendirme ve enerji yoğunluğunu azaltmak gibi bir sorunla karşı karşıya. Çeşitlendirme yönündeki çabalarıyla BAE, bölgenin lideri.
    - Latin Amerika'da olağanüstü hava olaylarına karşı sistemin rezilyansı ve enerji eşitliği artırılmalı. Enerji dönüşümünü başarılı bir şekilde yürüten Uruguay örnek teşkil ediyor.
    - Sahraaltı Afrika ülkelerinde, Mauritius (49), Gabon (67) ve Güney Afrika (84) başı çekiyor. Zengin kaynaklarına ve yenilenebilir enerjilerdeki potansiyeline rağmen bölge enerji erişimi konusunda alt sıralarda yer alıyor. Artan enerji talebi, bölgenin yatırım çekmesi, kurumsal kapasiteli genişletmesi ve hem şebeke hem de şebeke dışı enerji tedarikini geliştirmesi gerektiği anlamına geliyor.
    - Aralarında Almanya, Birleşik Krallık ve ABD'nin de bulunduğu bazı G7 ülkelerinin "negatif görünümlü ülkeler" listesinde yer alması, geleneksel endüstri liderlerinin enerji dönüşümü konusunda karşı karşıya kaldıkları sorunlara işaret ediyor.

    - Listede 46. sırada bulanan Türkiye, enerji eşitliği ve çevre açısından sürdürülebilirlik kategorilerinde B, enerji güvenliğinde ise C notu aldı. Böylece Türkiye'nin genel notu CBB olarak belirlendi. 2015 yılında Türkiye 45., 2014'te ise yine 46. sırada yer alıyordu.

    Dünya Enerji Konseyi tarafından yayınlanan rapora ulaşmak için lütfen tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu