YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 02 Ekim 2016

2015'te dünyada rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları ivme kazandı

  • Dünya Enerji Konseyi tarafından yayınlanan "Düzensiz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Sistemlerine Entegrasyonu 2016" başlıklı raporda, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının büyük bir ivme kazandığına dikkat çekiliyor. Rapora göre, geçen yıl tüm dünyada yenilenebilir enerji yatırımları için 286 milyar dolar harcandı.

    Dünya Enerji Konseyi ve CESI S.p.A ortaklığıyla hazırlanan "Düzensiz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Sistemlerine Entegrasyonu 2016" başlıklı rapor yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımları her geçen yıl arttığını ortaya koyuyor.

    Rapor, dünya çapındaki kurulu rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan Türkiye’nin de içinde bulunduğu 32 ülkeye ilişkin durum incelemeleri baz alınarak kaleme alındı. Buna göre 2015'te 154 GW yenilenebilir enerji kapasitesi için yapılan toplam 286 milyar dolar yatırım (yüzde 76'sı rüzgar ve PV olmak üzere), toplam 97 GW kapasiteye sahip konvansiyonel enerjiye yapılan yatırıma büyük fark attı.

    Çalışma, 9-13 Ekim tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek 23. Dünya Enerji Kongresi'ndeki oturumlarda da ele alınacak. Küresel enerji harmanında yenilenebilir enerji kaynaklarının yeri ve bu kaynakların düşük karbon ekonomisine geçişi nasıl hızlandırabileceği kongrenin ilk gününde tartışılacak önemli başlıklardan biri olacak.

    "Düzensiz Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Sistemlerine Entegrasyonu 2016" raporundan öne çıkan veriler ise şunlar:

    • 2015'te 154 GW yenilenebilir enerji kapasitesi için yapılan toplam 286 milyar dolar yatırıma karşılık (yüzde 76'sı rüzgar ve PV olmak üzere), konvansiyonel enerjiye toplam 97 GW kapasitelik yatırım yapıldı. 
    • Hidroenerji dahil, yenilenebilir enerji artık toplam kurulu enerji üretim kapasitesinin yüzde 30'unu, toplam elektrik üretiminin ise yüzde 23'ünü oluşturuyor. 
    • Son 10 yılda rüzgar ve güneş enerjisi yıllık bazda, sırasıyla yüzde 23 ve yüzde 50 artış kaydederek büyük bir ivme kazandı. 
    • Buna rağmen bu iki yenilenebilir enerji kaynağının küresel elektrik üretimindeki payı hala sadece yüzde 4 seviyesinde.
    • Çin, dünya yenilenebilir enerji yatırımlarından %36 pay alıyor.
    • AB ülkelerindeki teşviklerin azalması, yenilenebilir enerji yatırımlarına da düşüş olarak yansıyor. Son 4 yılda AB’nin global kurulu güneş enerjisi kapasitesinden aldığı pay, yüzde 75’ten ve yüzde 41’e düşmüş durumda.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu