YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 12 Ağustos 2016

Sabancı Üniversitesi’nden Grafen Projesi’ne katkı

  • Sabancı Üniversitesi, yeni yüzyılın materyali grafenin yakıt pillerinde kullanımı konusundaki çalışmalarına devam ediyor.

    Avrupa Komisyonu tarafından, AB 7. Çerçeve Programı ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) alanı kapsamında yürütülen Grafen Projesi'nin ilk otuz aylık fazı 31 Mart 2016'da tamamlandı. 11 ayrı iş paketinden oluşan Grafen Projesi'ne ülkemizden katılan tek kurum Sabancı Üniversitesi oldu. Sabancı Üniversitesi, "grafenin enerji uygulamaları" konulu iş paketi kapsamında grafenin yakıt pillerinde kullanımı konusundaki çalışmalarına devam ediyor.

    Projenin Türkiye'den yürütücüsü ve ulusal irtibat noktası olarak görev alan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selmiye Alkan Gürsel, projenin ilk fazına ait sonuçları 1 Haziran 2016'da Chalmers Universitesi'nde gerçekleştirilen toplantıda sundu. Projenin ilk fazında Sabancı Üniversitesi'nde grafen esaslı elektrotlar geliştirilerek, yakıt pili içinde düşük miktarlarda katalizör (platin) kullanımı ile yüksek verimlilik değerlerine ulaşıldı.

    Grafen Projesi ikinci fazıyla devam ediyor
    Grafen Projesi’nin ikinci fazında, grafen esaslı elektrotları modifiye ederek, elektrotlarda minimum miktarda platin kullanarak yakıt pili içinde yüksek performans ve güç değerlerine ulaşmak hedefleniyor.

    Sabancı Üniversitesi, projenin ikinci fazında hem yakıt pilleri (fuel cells) iş paketine hem de teknolojik ölçeklendirme (technology up-scaling) iş paketlerine katkı sağlarken, yakıt pilleri iş paketinin yürütücüsü olarak da görev alıyor. Yakıt pili konusunda projeden çıkacak sonuçların, ülkemizin bu alandaki bilimsel ve teknolojik gelişimine önemli katkılarda bulunacağına inanılıyor.

    Grafen projesi, 2023 yılına kadar devam edecek. Proje tamamladığında grafenin özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji ve sağlık alanlarında aktif olarak kullanılması hedefleniyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu