YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 13 Temmuz 2016

2015, yenilenebilir enerjinin rekor yılı oldu

  • REN21’in yayınladığı 2016 yılı Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu’na göre yenilenebilir enerji 2015’te hem kurulu güç hem de yatırım tutarı konusunda rekor kırarken, Türkiye Çin’den sonra en çok solar ısıtma sistemi kuran ülke oldu.

    21. Yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Politika Ağı (REN21), 2016 yılı Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu’nu yayınladı. 
    Rapora göre, 2015 yılı, yenilebilir enerji kurulumu için rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Tarihteki en yüksek kurulumun gerçekleştiği 2015 yılında toplam 147 GW yenilenebilir enerji kurulu gücü sisteme katıldı.

    2015 yılında, 286 milyar dolarlık yatırımla, aynı zamanda yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar da rekor kırdı. Özellikle, Çin’deki yenilenebilir enerji yatırımları ile, gelişmekte olan ülkeler ilk defa toplam yatırımda gelişmiş ülkeleri geçti. Tüm bu yatırımlarla yenilenebilir enerji sektörü bir önceki yıla göre yüzde 5 büyüdü.

    Raporda, bu rekorun kırılmasında pek çok farklı etkenin rol oynadığı belirtiliyor. Bu etkenler arasında yenilebilir enerjinin artık birçok pazarda ekonomik olarak fosil yakıtlara karşı rekabet edebilirliğinin artması, hükümetlerin yenilebilir enerjiye verdiği destek, finans kaynaklarına erişimin iyileşmesi, yenilebilir enerjinin enerji güvenliği alanındaki avantajları ve çevresel etkiler yer alıyor.

    Rapordan satır başlarına göz atarsak:
    - 2015 yılında modern yenilenebilir ısıtma sistemleri kapasitesi artarken, yenilenebilir enerjinin ulaşımda kullanımı da yaygınlaştı. 
    - 2016 itibarıyla 173 ülkenin yenilebilir enerji hedefi, 146 ülkenin ise yenilebilir enerjiyi destekleyen politikaları bulunuyor. 
    - Şu anda, 8.1 milyon insan doğrudan yenilebilir enerji sektöründe istihdam ediliyor. 
    - 2015 yılında, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım kömür ve doğalgaz projelerine yapılan yatırımın iki katına ulaştı. 
    - Fas, 160 MWlık fotovoltaik kurulumu ile 2015 yılında en çok güneş kurulumu yapan ülke oldu. 
    - Türkiye Çin’den sonra en çok solar ısıtma sistemi kuran ülke oldu. Son gelişmelerle Türkiye, küresel düzeyde kurulu solar ısıtma kapasitesi olan dördüncü ülke konumuna geldi.

    Bu haberdeki bilgiler, Dünya Gazetesi Sürdürülebilir Dünya sayfasından alınmıştır. Haberin tamamına ulaşmak için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu