YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 10 Aralık 2015

Bill Gates: Enerji dönüşümünün yeni lideri

  • Bill Gates, önümüzdeki beş yıl içinde temiz enerji şirketlerine 1 milyar dolar yatıracağını açıkladı. Gates'in öncülüğünde kurulan Breakthrough Energy Coalition katılımcısı yatırımcılar da aynı dönemde temiz enerji teknolojileri konusunda toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

    Kişisel bilgisayarların günlük hayatımızın vazgeçilmezlerinden olmasının arkasındaki en önemli mimarlardan Microsoft’un kurucusu Bill Gates, enerji devriminin başlaması için önemli bir adım attı. Gates, enerji üretimi, depolanması ve dağıtımı için teknolojiler geliştirilmesini amaçlayan “Breakthrough Energy Coalition”ı COP21’le birlikte açıkladı.

    Gates, Paris’te yaptığı konuşmada, enerji devrimi konusunda harekete geçmesinin sebebini “Küresel enerji ihtiyacı yüzyılın ortasına kadar yüzde 50 artacak. Kalkınma ve gelişim için enerjiden vazgeçmek mümkün değil fakat hem karbon emisyonlarının azalması hem de az gelişmiş ülkelerde enerji erişiminin artması için temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına ihtiyacımız var. Tüm bunları gerçekleştirmek için mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarını, yeni teknolojilerle destekleyip enerji devrimini hızlandırmamız gerekiyor.” olarak gösterdi. Enerji konusunda önemli bir atılım yapmak için normalde 50 yıl gerektiğini belirten Gates, küresel ısınma tehlikesi nedeniyle çok daha hızlı hareket etmemiz gerektiğini vurguluyor. Böylece gelişmiş ülkelerin karbon emisyonlarını sıfırlaması, gelişmekte olan ülkelerinse hız kesmeden sürdürülebilir şekilde kalkınması mümkün olacak.

    Mevcut durumda, devletlerin enerji araştırmaları konusundaki bütçeleri sürekli azaltması ve yatırımcıların test aşamasındaki teknolojilere şüpheyle yaklaşması, gelecek vaat eden pek çok teknolojinin ürün haline gelip rafa çıkmasına engel oluyor. Gates bunu aşmak için kamu-özel ortaklığında, hükümetlerin, araştırmacıların ve yatırımcıların katılımıyla birlikte ilerlemek gerektiğini belirtiyor. Gates, güneş enerjisinin hikrokarbonlara dönüştürülerek depolanması ve yakıt olarak kullanılması konusunun ilgisini çektiğini söylüyor fakat inovasyon listesinin bununla sınırlı olmadığını da ekliyor.

    Gates önderliğinde kurulan “Breakthrough Energy Coalition”a dünyanın en varlıklı 28 özel yatırımcısı katıldı. Listede Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg (Zuckerberg, Koalisyon’a katılımını Facebook sayfasından duyurdu), Amazon.com kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, Salesforce.com kurucusu Marc Benioff, LinkedIn kurucusu Reid Hoffman, yatırımcı George Soros, HP CEO’su Meg Whitman, yatırımcı Prens El-Velid bin Talal, Virgin Group kurucusu Richard Branson gibi pek çok ünlü isim var. Katılımcıların toplam serveti ise yaklaşık 350 milyar doları buluyor. 

    Gates, önümüzdeki beş yıl içinde temiz enerji şirketlerine 1 milyar dolar yatıracağını açıkladı. Koalisyon’un diğer üyeleri de aynı dönemde toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu