YUKARI

Enerji

Eklenme Tarihi: 14 Kasım 2015

Türkiye, enerji sürdürülebilirliğinde 76’ıncı sırada

  • Dünya Enerji Konseyi tarafından hazırlanan 2015 Trilemma Endeksi’nde 130 ülke ile birlikte değerlendirilen Türkiye, ortalama CCC skoru ile geçen yıla oranla 3 sıra geriledi. Geçen yıl 73. sırada yer alan Türkiye, endekste yıllardır durağan pozisyonunu koruyor.

    Dünya Enerji Konseyi tarafından hazırlanan 2015 Trilemma Endeksi’nde 130 ülke ile birlikte değerlendirilen Türkiye, ortalama CCC skoru ile geçen yıla oranla 3 sıra geriledi. Gaz ve elektrik fiyatlarının aynı kalmasından dolayı Türkiye’nin enerji eşitliği performansında büyük farklılıklar kaydedilmediği açıklandı. Endekste Türkiye’nin çevre üzerinde yarattığı etkiler konusunda ise sıkıntı çekmeye devam ettiği yer alıyor. Düşük enerji ve emisyon yoğunluğu konularında küçük çaplı ilerlemeler olsa dahi eşdeğer ülkelerin daha hızlı ilerleme kaydettiği vurgulanıyor.

    Dünya Enerji Konseyi, her yıl hazırladığı Enerji Trilemma Endeksi’nde ülkeleri endeksin üç farklı alanını oluşturan, enerji güvenliği, enerji adaleti (satın alınabilirlik ve erişim) ve çevresel sürdürülebilirlik bazında derecelendiriliyor. Ayrıca gelişme kaydedilmesi gereken alanlara işaret ediliyor. Bu başlıklarda atılması gereken adımlar, tüm dünyanın önde gelen enerji uzmanlarının, enerji bakanlarının ve global enerji şirketleri liderlerinin katılımıyla Ekim 2016’da İstanbul’da düzenlenecek olan 23. Dünya Enerji Kongresi’nde de ayrıntılarıyla tartışılacak.

    Konsey adına Dünya Enerji Trilemma Endeksi çalışma grubuna başkanlık eden Joan MacNaughton, bu yıl yayınlanan raporun önemini şu sözlerle özetledi: “Endeksin, Aralık ayında Paris’te düzenlenecek İklim Konferansı’na az bir zaman kala yayınlanması son derece isabetli oldu. Kesin Katkılar İçin Ulusal Niyet Beyanları’nın Paris İklim Konferansı’nda ele alınacak olması olumlu bir gelişme. Ancak uluslararası hedeflerin ulusal hedeflere dönüştürülmesi, enerji güvenliği, çevre ve sosyal alanda ihtiyaçlarını dengeleyen Enerji Trilemma yaklaşımının benimsenmesi gerekiyor.”

    Uluslararası danışmanlık firması Olivier Wyman ortaklığıyla hazırlanan 2015 Trilemma Endeksi, en iyi performans gösteren ülkelerin enerji ihtiyaçlarının önemli kısmını düşük ya da sıfır karbon üreten enerji kaynaklarından karşılayan ve bunu enerji verimliliği programlarıyla destekleyen gelişmiş ülkeler olduğunu ortaya koydu. Endekste ilk 10’da yer alan ülkeler şöyle: İsviçre, İsveç, Norveç, Birleşik Krallık, Avusturya, Danimarka, Kanada, Fransa, Finlandiya ve Yeni Zelanda.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu