YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Şubat 2008

'3. Köprü Çevreyi Bitirir'

  • 3. Boğaz köprüsünün, ilk iki köprünün daha kuzeyinden geçeceğinin açıklanması ortalığı karıştırdı. Bilim adamları, köprünün kuzeyden geçişinin orman ve su havzalarına zarar vereceğini ileri sürdü.
        

    19.02.2008 Milliyet

    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, 3. Boğaz Köprüsü'nün mevcut iki köprünün daha kuzeyinden geçeceğini açıklamasına bilim adamları ve uzmanlar tepki gösterdi. İTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Haluk Gerçek, köprünün kuzeyde nereden geçerse geçsin kentin orman ve su havzalarına zarar vereceğini, trafiğe katkı sağlamayacağını belirtti. Prof. Nadir Yayla ise "En ideali, iki köprünün arasından geçmesiydi. Ama illa kuzeyden geçecek deniliyorsa Yuşa Tepesi ile Tarabya, Kireçburnu arasındaki şehre yakın güzergâh ehven-i şer olur" dedi.

    Kuzeyde iki ihtimal

    Yıldırım, 3. köprünün kesin güzergahını açıklamasa da, bilim adamları ve uzmanlara göre, kuzeyde iki ihtimal var. Birinci ihtimal, Beykoz Yuşa Tepesi yakınları - Kireçburnu, diğeri ise Anadolu Kavağı - Sarıyer Rumeli Kavağı yakınları. Uzmanlar her iki ihtimalinde kente zarar vereceği görüşünde. Bilim adamları ve meslek odaları temsilcilerinin görüşleri şöyle:

    Prof. Haluk Gerçek (İTÜ): Kuzeyde köprü için uygun bir yer yok. Transit araçlar kullanacak deniliyor, transit trafiğin payı yüzde 2-3 oranında. Bu yoğunluk için köprü yapılmaz. Raylı sisteme ağırlık verilmeli, 400 kilometreye çıkarılmalı. Bir köprünün maliyeti 4.5 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bu maliyete 90 kilometre metro ağı yapılır.

    'Şehre yakın olanı seçerim'

    Prof. Nadir Yayla (İTÜ): En uygun yer iki köprünün arasıydı. Kuzeyde Yuşa Tepesi - Tarabya, Kireçburnu ile daha kuzeyinde bir güzergahtan bahsediliyor. Şehre yakın olanını tercih ederim. Hem kent trafiğini alır, hem de kuzeydeki orman ve su havzalarına az zarar verir.

    Ali Rıza Nurhan (Şehir Plancısı): Doğrusu 3. köprünün hiç olmaması. Yeni köprü nerede olursa olsun kentin yaşamını sağlayan kuzey ormanları ve su havzalarını bitirir. Hem köprü hem çevre yolları bu bölgede çekim alanı oluşturur, şehri öldürür.

    '3. köprü hiç olmamalı'

    Tayfun Kahraman (İstanbul Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri): 3. Köprü hiç olmamalı. 2 köprünün arasında olması daha az tehlikeli ama doğrusu hiç olmaması. İstanbul'da lastik geçişli trafiğe ne kadar çok ağırlık verirseniz trafik o kadar yoğunlaşır. Çözüm raylı sisteme ağırlık verilmesi.

    Eyüp Muhçu (İstanbul Mimarlar Odası Başkanı): Artık köprü geçişlerinin Türkiye gündeminden kalkması gerekir. 3. Köprü İstanbul'un trafik sorununu çözmeyeceği gibi yeni sorunlar getirecektir. Anadolu-Rumeli Kavağı arasında olacağı söyleniyor. Bu, kuzeydeki ormanları, içme suyu havzalarını yok eder.

    Eylem Tuncaelli (İstanbul Çevre Mühendisleri Odası Başkanı): Türkiye, 1992'de Avrupa Kentsel Şartı'nı imzaladı. Buna göre, otomobile değil, kente ağırlık vereceğini taahhüt etti. 3. Köprü bununla çelişiyor.

    http://www.milliyet.com.tr/2008/02/19/guncel/axgun01.html    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu