YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Şubat 2008

2B Derken 2A Gözden Kaçtı Kârlı Orman Otel Olacak

  • Yeni anayasa taslağında 2A olarak nitelendirilen ormanlık alanların kârlılık durumuna göre yapılaşmaya açılması öngörülüyor.
        

    04.02.2008 Atlas

    Çevrecilerle hükümet arasındaki 2B tartışmalarına, "orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen alanlar" olarak tanımlanan 2A'lara ilişkin yeni anayasa taslağındaki değişiklik eklendi. Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunlarını Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Demirtaş, mevcut anayasada "orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiç bir yarar görülmeyen alanlar" olarak tanımlanan ve tarım alanları olarak kullanılmasına izin verilen 2A'ların yeni anayasa taslağının 131'inci maddesiyle tarımın yanında "başka alanlara" dönüştürülmesine de imkan tanınmasını eleştirdi. Bu değişiklikle Türkiye'nin 22 milyon hektarlık orman alanının tümünün tehlikeye atıldığını savunan Demirtaş, "Bu girişim, 2B'lerin satışına ilişkin girişimden çok daha büyük tehdit yaratıyor. Bununla örneğin orman alanı yarın TOKİ'ye arsa olarak verilebilir ya da buralarda otel yapılmasının daha kârlı olduğuna karar verilebilir" dedi. Demirtaş, çevreciler olarak mevcut anayasadaki 2A düzenlemesinin kaldırılması için çalışırken hükümetin düzenlemeye tarım dışı kullanımı da katmasını eleştirirerek, "Ancak herkes 2B'lere kilitlendiği için bu konu gözden kaçıyor" diye konuştu.

    Uygulaması sonuç vermedi

    Referans'ın sorularını yanıtlayan Demirtaş, mevcut anayasanın 169'uncu maddesinde 2B hükmüyle birlikte bulunan düzenlemenin orman köylerinin kalkındırılması düşünülerek getirildiğini, ancak geçtiğimiz dönem bu yöndeki uygulamalardan sonuç alınamadığını söyledi. Türkiye'de 19 bin kadar orman köyü bulunduğunu ve bunların bir bölümünün tarım ve hayvancılık dahi yapamadığını ifade eden Demirtaş, "6831 sayılı yasa bu tür yerlere (yerinde kalkındırılması mümkün olmayan köyler) statüsü getiriyor ve bunların başka yere taşınmasında orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen bazı orman alanları ayrılıyor" dedi. Bu alanların söz konusu köylerin yerleşimine ve tarım arazisine dönüştürülecek biçimde hazırlanmasının düşünüldüğünü vurgulayan Demirtaş şöyle konuştu: "Bu Türkiye'de sadece 1.5 köyde uygulanmış. Orman köylüleri kendi köylerini kolay kolay bırakmaz. Çünkü yapılan evler, yaşam koşullarına uygun planlanmıyor, yerleştikleri yer yaşam alışkanlıklarına uymuyor. Köyünü terkeden yeni köy alanına değil kente göç ediyor."

    Orman köylerinin taşınılması düşünülerek getirilen 2A düzenlemesinin bilime aykırı olduğunu savunan Demirtaş, "Neden bunun için orman seçiliyor? Kaldı ki ormanda yerleştirilecek yer belki jeolojik olarak, altyapı ve ulaşım olarak buna uygun değil" dedi.

    2B'lerde yerel baskı artıyor

    Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunlarını Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Demirtaş, 2B'lerin satışı konusunda çalışmalarını hızlandıran hükümetin, anayasa taslağında bu alanların tarihsel sınırını 1981 yılı öncesinden 2007 yılının Temmuz ayı öncesine çekme girişimimini de eleştirerek, "Bu çalışmalar kadastro komisyonları üzerindeki yerel baskıyı daha da artırıyor" dedi. Orman kadastro komisyonlarının yapısında orman mühendisleri aleyhine bir yapı olduğunu kaydeden Demirtaş, "5 kişilik komisyonun sadece 2'si orman mühendisi. Diğer üyelerden 1'i ziraat mühendisi, 1'i köy halkından seçilmiş bilirkişi ve çalışılan bölgeye göre köy muhtarı veya belediyeden 1 bilirkişi. Özetleyecek olursak, bir yerin orman niteliğini kaybettiğine ilişkin kararı alan komisyonda çoğunluk ormancılık eğitimi görmüş kişilerde değil. Bundan önceki komisyonların aldığı kararlar bu nedenle tartışılmalı" diye konuştu.

    131. Madde Ne Diyor?

    Anayasa taslağının 131'inci maddesinde yer alan düzenleme şöyle: "Aşağıda getirilen durumlar ve yerler dışında orman sınırlarında daraltma yapılamaz;(a)Orman olarak muhafazasında bilim ve fen bakımından hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alalarına veya başka alanlara dönüştürülmesinde kesin yarar olduğu tespit edilen yerler, (b) 23.07.2007 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler."
    (Kaynak: Referans Gazetesi / 04.02.2008)

    http://www.kesfetmekicinbak.com/gundem/06520/
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu