YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Ocak 2008

"Casus Türler" Bitkilerimizi Yok Ediyor

  • Sayısız endemik bitkiye sahip Türkiye'deki doğal örtünün, yurtdışından getirilen ve casus olarak nitelendirilen yabancı bitkiler nedeniyle tehlikeye girdiği bildirildi.
        

    23.01.2008 CNN Türk

    Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli, yerli bitkilerin bulundukları ekosistem ve coğrafyanın önemli temsilcileri olduğunu söyledi.

    Bu tür bitkilerin bulundukları ortamda kendisi ve diğer canlıların en uygun şekilde yaşaması için üstüne düşen görevi yaptığını ifade eden Düzenli, Türkiye'nin yerli bitkilerin çokluğu açısından etrafındaki ülkelerle kıyaslanamayacak kadar zengin olduğunu kaydetti.

    Düzenli, Türkiye'de tür, alttür ve varyete olmak üzere 12 bin 6 çeşit bitki bulunduğunu belirterek, bunlardan 88'inin yabancı ve 153'ünün de kültür bitkisi olduğunu anlattı.

    Tehlikeli türler

    Yabancı bitkilerden sıtma ağacı, katil yosun, çakal otu, su ayrığı, adi yalancı darı ve Hint inciri / Frenk inciri gibi türlerin yerli flora için tehlike arz ettiğini ifade eden Düzenli, şunları kaydetti:

    "Sıtma ağacı sulak alanları kurutmaktadır. Böylece de sulak alanlardaki doğal bitkilerin azalmasına ya da yok olmasına sebep olur. Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı ile Doğu Akdeniz'de İsrail, Lübnan ve Suriye kıyılarından Türkiye'nin Doğu Akdeniz kıyılarına ulaştığı tahmin edilen katil yosun ise denizlerdeki pek çok canlıyı ekolojik olarak etkilemekte ve yaşam alanlarını tehlikeye sokmaktadır. Çoğalma ve ölüm anlarında da toksin madde salgılamaktadır."

    "Egzotik" olarak adlandırılan yabancı türlerin birçoğunun saldırgan olduğunu ifade eden Düzenli, "Saldırgan yabancı türlerin son zamanlarda, bazı tarımsal etkenler, süs bitkisi ithali, gemilerin altında kıyılarımıza gelen katil yosunlar örneğinde olduğu gibi çeşitli aktivitelerden dolayı normalin üzerinde hızla yayıldıklarını, yerli
    türlerin yerine geçerek, çevresel, tarımsal ve kişisel kaynaklara zarar verdiğini belirliyoruz" diye konuştu.

    Güçlü olan ele geçiriyor

    Düzenli, Mısır başta olmak üzere çeşitli ülkelerden ithal edilen palmiyelerle birlikte Türkiye'de "Kırmızı Palmiye Böceği" sıkıntısı yaşandığını anımsatarak, "bu böcekler, hem binlerce dolar ödenerek alınan palmiyelerin, hem de yerel palmiye ağaçlarının bir bir ölümüne yol açtı" dedi.

    Çeşitli önlemler alınmasına karşın sorunun çözülemediğini belirten Düzenli, yabancı bitkilerin çeşitli yollardan Türkiye'ye girmeye devam etmesi durumunda doğal yaşam alanlarına yerleşenlerden güçlü olanların buraları ele geçireceğini, sonuçta endemik ve nadir bitkilerin yok olmasının kaçınılmaz olduğuna işaret etti.

    Düzenli, yurtdışından gelen tehlikeli türlerin Türkiye'ye girişinin daha sıkı denetlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

    "Dünyanın birçok yerindeki bitki istilalarının anlaşılabilmesi için küresel ölçekli yabancı bitki varlığı dökümünün çıkarılması zorunludur.

    Bu envanter, yabancı türlerin floristik durumları, biyolojik özellikleri, coğrafik yayılışları ve saldırganlık derecelerini içereceği için tür saldırılarının ve tür saldırganlığının ayırt edilmesinde önemli kaynak oluşturacak. Bunun gerçekleşebilmesinin bir yolu, her ülkenin kendi yabancı flora envanterini çıkarmasından geçer."

    Düzenli, ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necattin Türkmen ile Türkiye florasındaki bu türleri saptayıp takip ettiklerini belirterek, yurt dışından gelen veya getirilen bitkilerin detaylı bir şekilde kontrol edilmesi, araştırılarak, uygun olanların girişine izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

    http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/haber_detay.asp?PID=15&HID=1&haberID=422166
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu