YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 18 Temmuz 2024

UNICEF’in çağrısına kulak verin!

  • UNICEF, su kıtlığı ve iklim krizinin milyonlarca çocuğu tehdit ettiğini vurgulayarak, bu konuyla ilgili bilinmesi gereken 10 noktayı paylaştı.

    UNICEF su kıtlığı ve iklim krizinin etkilerini 10 maddede özetleyen bir makale yayınladı. Makaleye göre iklim değişikliği; mevsim geçişlerini bozuyor, aşırı hava olaylarının artmasına ve yoğunlaşmasına yol açıyor. Suyla ilgili öngörülemeyen etkiler yaratıyor, kuraklığı artırıyor ve su kaynaklarını kirletiyor. Tüm bunlar çocukların hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu suyun kalitesini ve miktarını ciddi şekilde etkiliyor. Günümüzde, iklim değişikliğinin etkileri, en çok su kaynakları üzerinde hissediliyor. Milyonlarca çocuk risk altında.
    1. Aşırı hava olayları ve su döngülerindeki değişiklikler, başta savunmasız durumdaki çocuklar olmak üzere temiz içme suyuna erişimi güçleştiriyor.
    2. 2001 ve 2018 yılları arasında yaşanan doğal afetlerin yaklaşık yüzde 74’ü kuraklık ve seller de dahil olmak üzere suyla ilgili afetlerdi. İklim değişikliğindeki hızlanmayla birlikte, bu tür olayların daha da artacağı öngörülüyor.
    3. Yaklaşık 436 milyon çocuk, su sıkıntısının yoğun ya da aşırı yoğun olduğu bölgelerde yaşıyor. Diğer bir deyişle, su kıtlığının yaşandığı ve temiz içme suyu sağlayan hizmet sistemlerinin zayıf kaldığı yerlerde bulunuyor.
    4. Meydana gelen afetler, su kaynaklarını yok edebiliyor veya kirletebiliyor. Bu durum, özellikle de çocukları etkileyen kolera ve tifo gibi salgın hastalıkların yayılma riskini artırıyor.
    5. Artan sıcaklıklarla birlikte, tatlı su kaynaklarındaki öldürücü mikroorganizmalar çoğalabiliyor. Bu da insanların tatlı su kaynaklarından su içmesini tehlikeli hale getirebiliyor.
    6. Kirlenen su kaynakları, çocukların hayatını ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Suyla bulaşan hastalıklar, 5 yaşından küçük çocuklar arasında en yaygın ölüm nedeni.
    7. Her gün 5 yaşından küçük 1000’den fazla çocuk su, sanitasyon ve hijyen koşullarının yetersizliği ile bağlantılı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Her yıl bu nedenle 1.4 milyonu aşkın insan ölüyor.
    8. İklim değişikliği, su stresini artırıyor. Diğer bir deyişle, suya talebin, su arzını aşmasına neden oluyor. Bu durum, insanların su kaynaklarına erişmek için daha fazla rekabet etmesine ve hatta çatışmalara girmesine yol açıyor.
    9. 2040’a kadar her 4 çocuktan yaklaşık 1’inin, aşırı derecede su stresine maruz kalan bölgelerde yaşayacağı öngörülüyor.
    10. Yükselen deniz seviyeleri, tatlı suların tuzlanmasına neden oluyor; milyonlarca insanın yaşamak için ihtiyaç duyduğu su kaynaklarını kullanılamaz hale getiriyor.

    Güneş enerjili su sistemlerine geçiş yapılmalı
    İklim değişikliği şu an yaşanıyor. Su, çözümün en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Bu sorunu çözmek için bir an önce harekete geçmemiz gerekiyor. Su ve sanitasyon hizmetlerini, iklim değişikliğinin etkilerine dayanıklı hale getirmek, çocukların sağlığını koruyabilir ve hayatlarını kurtarabilir. Bunun yanı sıra, suyu daha etkin bir şekilde kullanmak ve güneş enerjili su sistemlerine geçiş yapmak, sera gazlarını azaltarak çocukları gelecekteki tehlikelerden koruyabilir. Dünyanın akıllı su uygulamalarına ihtiyacı var. Herkesin bir rolü bulunuyor ve artık kaybedecek bir dakikamız bile yok.

    Orijinal makaleye bu linkten ulaşabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu