YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 11 Ekim 2023

İklim değişikliği 43 milyon çocuğu yerinden etti

  • Aşırı hava koşulları nedeniyle 2016-21 yılları arasında evlerinden olan 134 milyon insanın yaklaşık üçte biri yani 43 milyonu çocuklardan oluşuyor.

    Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) son raporuna göre, fırtınalar, seller, yangınlar gibi sıra dışı ve aşırı hava olayları 2016-2021 yılları arasında 43 milyondan fazla çocuğun yerinden edilmesine yol açtı. Nehir taşkınları, siklonik rüzgâr ve fırtınalar nedeniyle oluşan sellerden kaynaklanan riskleri dikkate alan rapor, gelecek otuz yıl içinde 113 milyondan fazla çocuğun yerinden olacağına da dikkat çekti. Söz konusu yıllar arasında kuraklık nedeniyle en az 1.3 milyon çocuğun evlerini terk etmek zorunda kaldığını işaret eden UNICEF, bu çocukların yarısından fazlasının Somali'de bulunduğunu da vurguladı. Bu rakamın büyük olasılıkla eksik olduğunu da belirten kurum, sel ya da fırtınaların aksine kuraklık sırasında önceden tahliyenin söz konusu olmadığını belirtti.

    En çok Filipinler, Hindistan ve Çin’de
    UNICEF'te göç uzmanı ve raporun yazarlarından Laura Healy, "Gerçek şu ki, iklim değişikliğinin etkileri yoğunlaşmaya devam ettikçe gelecekte çok daha fazla çocuk etkilenecek" dedi. 2016-21 yılları arasında aşırı hava koşulları nedeniyle evlerinden olan 134 milyon insanın yaklaşık üçte biri, yani 43 milyonu çocuklardan oluşuyor. Bunların neredeyse yarısı fırtınalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Filipinler, Hindistan ve Çin ise iklim tehlikeleri nedeniyle en fazla çocuğun yerinden edildiği ülkeler oldu. Ancak, ortalama olarak, Afrika Boynuzu'nda veya Karayipler'deki küçük bir adada yaşayan çocukların Asya'dakilere göre daha savunmasız olduğunu vurgulayan Healy, birçoğunun "üst üste binen krizlere" maruz kaldığını; iklimdeki aşırılıklardan kaynaklanan risklerin çatışma, kırılgan kurumlar ve yoksullukla birleştiğini sözlerine ekledi.

    En savunmasız olanlar çocuklar
    Raporda yer almayan, insan kaçakçılığı ve göç konularında Vietnam'da çalışmalarını yürüten uzman Mimi Vu, bu durumun çocukları istismar edilme ve korumasız kalma riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi. Vu; "Çaresiz kaldığınızda, normalde yapmayacağınız şeyleri yaparsınız. Ve ne yazık ki bunun yükünü genellikle çocuklar çekiyor çünkü en savunmasız olanlar onlar ve kendilerini savunacak güçleri yok" diye konuştu. UNICEF’in raporuna göre, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerle birlikte Vietnam'da da gelecekte çok sayıda çocuk evlerinden olacak. Rapor, gelecekteki riskleri tahmin ederken orman yangınları ve kuraklığı ya da potansiyel hafifletme önlemlerini hesaba katmıyor. Raporda, çocukların ve ailelerinin afetlerle daha iyi başa çıkabilmelerine yardımcı olmak için eğitim ve sağlık gibi hayati hizmetlerin ‘şoklara duyarlı, taşınabilir ve kapsayıcı’ hale getirilmesi gerektiği belirtildi. Bu da, çocukların eğitim fırsatlarına sahip olmalarından aileleriyle birlikte kalabilmelerine ve nihayetinde iş bulabilmelerine kadar farklı aşamalardaki ihtiyaçlarının göz önüne alınması anlamına geliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu