YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 06 Ocak 2022

E-ticaretin karbon salım hızını kesmenin yolları

  • E-ticaret operasyonları, üretim, depolama ve ürünlerin küresel nakliyesiyle ilgili emisyonların boyutları giderek artıyor. E-ticaret hız kesmeyeceğine göre karbon salımının hızı nasıl kesilebilir?

    E-ticaret endüstrisi sürekli genişliyor ve çevrimiçi perakendecilerin hedefi aynı: Ekonomik büyüme. Dünya çapında milyar dolarlarla ifade edilen hacme ulaşan satışların çevre etkileri gözle görülür biçimde artıyor. Amazon ve Alibaba gibi e-ticaret şirketleri son zamanlarda daha yeşil stratejiler ve sürdürülebilir çözümler geliştirdi ancak sorun devam ediyor.

    Çevrim içi mi geleneksel mi, hangisi daha çevreci?
    Amsterdam Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve MIT'deki araştırmacılar, yüz yüze veya geleneksel alışverişten kaynaklanan toplam emisyon miktarının, tüketicilerin mağazaya ulaşmak için kullandıkları ulaşım araçlarına bağlı olarak büyük ölçüde değiştiğini buldu. Benzer şekilde, çevrimiçi alışverişten kaynaklanan emisyonlar, tüketicilerin tercih ettiği nakliye yöntemine göre değişkenlik gösteriyor. Araştırmalara göre; tüketiciler araç kullanarak alışveriş yaptıklarında çevrimiçi satın almaya göre çok daha fazla karbon ayak izi oluşturuyorlar. Fakat herhangi bir ürünü satın almak için ekspres kargo seçeneğini işaretlemeniz de karbon ayak izini artırıyor. Özet olarak sektörde, elektronik cihazların üretiminden milyonlarca siparişin depolanmasına, işlenmesine ve dünya çapında nakliyesine kadar, binlerce ton karbondioksitin atmosfere salınmasına ve olağanüstü miktarda ambalaj atığına neden oluyor.

    Amazon söz verdi
    Amazon, 2020 yılında yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yaptı ve operasyonlarının yüzde 65'inde bunu uyguladı. Ayrıca, ambalajdan kaynaklanan emisyonları azalttığı, giden ambalajların ağırlığını yaklaşık yüzde 36 oranında azalttığı ve 2 milyar nakliye kutusuna eşdeğer ambalajı ortadan kaldırdığı söyleniyor. Ayrıca Amazon, 2019’da Paris İklim Anlaşması hedeflerine dayanan bir anlaşma olan The Climate Pledge'in kurucu ortağı oldu. Şirketin web sitesinde açıklandığı gibi 2025 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiyi benimsemeyi ve 2040 yılına kadar net sıfır karbona ulaşmayı taahhüt etti.

    Alibaba da harekete geçti
    Dünyanın en büyük pazaryeri olan Alibaba.com da, rakibi Amazon gibi 2030 yılına kadar sıfır karbona ulaşma sözü verdi ve Karbon Nötrlük Raporu'nu yayınladı. Alibaba CEO'su Daniel Zhang’a göre; şirket sadece karbon nötr olmayı değil, Çin ve dünyadaki tüketiciler, tüccarlar ve iş ortakları arasındaki eylem ve davranış değişikliklerini harekete geçirmeyi de hedefliyor.

    Sonucu tüketici tercihleri değiştirecek
    Çevrimiçi perakendeciler doğal olarak tüketici tercihlerine göre hareket ettiklerini savunuyor. İklim uzmanları ise daha yüksek satış konusundaki tutkulu rekabetin, tüketicilerin hayal bile edemeyeceği avantajları ortaya koyduğunu ve tercihlerin rekabete göre şekillendiğini iddia ediyor. Şirketler aşırı tüketimi teşvik etmeye, ucuz mallar satmaya ve çevresel değerler yerine verimlilik ve rahatlığa odaklanmaya devam ettikçe, e-ticaret endüstrisi çevre üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmaya devam edecek. Çözüm, daha sürdürülebilir üretim ve satış stratejileri ile tüketici davranışlarındaki keskin bir değişiklik olarak görülüyor. E-ticaret şirketleri her şeye rağmen kâr elde etmeye çalışmak yerine sürdürülebilirliğe daha yatkın yeni değerleri sahiplenerek ve bunları teşvik ederek bu davranış değişimini başlatabilirler.

    Kaynak: Earth.org

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu