YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 20 Mayıs 2021

Biyolojik çeşitliliğin öneminin #FarkındaMıyız?

  • TEMA Vakfı, A. Nihat Gökyiğit Biyolojik Çeşitlilik Projesi’ni başlattı.

    TEMA Vakfı, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin tanınması, öneminin fark edilmesi ve korunmasına katkı sağlamak amacıyla A. Nihat Gökyiğit Biyolojik Çeşitlilik Projesi’ni başlattı. Arazi tahribatı, iklim değişikliği, avlanma ve aşırı yararlanma nedenleriyle gün geçtikçe azalan biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğine dikkat çeken TEMA Vakfı, kurucu onursal başkanlarından A. Nihat Gökyiğit’in ismini verdiği proje ile 'FarkındaMıyız' sorusunu sorarak biyolojik çeşitlilik kavramının Türkiye’de bilinirliğinin artmasını hedefliyor.

    Su ve besin dengesinde devamlılık biyoçeşitliliğe bağlı
    Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 22 Mayıs günü kutlanan Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü’nün bu yılki sloganı ‘#Doğaİçin çözümün parçasıyız’. Yaşam ve sağlık için gerekli temiz havanın, gıdanın, gezegendeki su ve besin döngüsünün devamlılığının biyolojik çeşitliliğe bağlı olduğunun altını çizen TEMA Vakfı, bu özel günde A. Nihat Gökyiğit Biyolojik Çeşitlilik Projesi’ni hayata geçirdi. Konuyla ilgili konuşan TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, dünyayı yaşanabilir yapan, insanların bu gezegende var olabilmesi ve refahı için vazgeçilmez önemi olan, doğal zenginliğin göstergesi biyolojik çeşitliliğin öneminin yeterince bilinmediğini belirtti. Biyolojik çeşitliliğin hızla yok olduğunun ve dünyadaki türlerin yüzde 25’inin neslinin tehlike altında olduğunun altını çizen Ataç, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kamuoyunu biyolojik çeşitlilik konusunda bilinçlendirmek, farkındalığı artırmak ve insan kaynaklı biyolojik çeşitlilik kaybını en aza indirmek için çalışmaların başlatılması ihtiyacı acil” dedi.

    Türkiye’de 37 binden fazla tür var
    Deniz Ataç şöyle devam etti: “Türkiye bir kıta olmamakla birlikte bir kıtada bulunacak sayıda tür çeşitliliğine sahip. Tüm Avrupa kıtasında 12 bin 500 farklı tohumlu bitki türü varken, Türkiye’de bu sayı 10 bin 900. Ülkemizde mantarlar ve mikroorganizmalar hariç bilinen 37 binden fazla tür bulunuyor. Sahip olduğumuz bitki türlerinin yüzde 38’i, hayvan türlerinin ise yüzde 18’i endemik. Yani sadece ülkemizde bulunan türler. Bununla beraber bin 284 bitki türü ile 139 hayvan türünün nesli tehlike altında ve bilinen türlerden 11’i tamamen yok oldu. Her bir yok oluş doğanın sağlığının bozulmasına sebep oluyor. Bu da azalan insan refahı ve sağlığı anlamına geliyor. Sağlığımızın ve gıdamızın teminatı olan biyolojik çeşitliliği korumak, gelecek nesillere en önemli miraslarımızdan biri olacak. TEMA Vakfı olarak biz de kurucu onursal başkanlarımızdan Sayın A. Nihat Gökyiğit’in biyolojik çeşitlilik konusuna verdiği önem sebebiyle kendisinin adını verdiğimiz yepyeni projemizin çalışmalarına başladığımızı duyurmanın mutluluğu içerisindeyiz. Projemizle, ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin tanınması, önemi konusunda farkındalığın artması ve korunmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu