YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 06 Mayıs 2021

Marmara’daki hayalet ağlardan beyaz eşya üretilecek

  • Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi ile Balıkesir Marmara Adaları Bölgesi’nde 25 lokasyondan 95 basketbol sahası büyüklüğünde 40 bin metrekare hayalet ağ çıkarılacak. Bu ağlar dönüştürülerek beyaz eşya üretiminde kullanılacak.

    Temmuz 2020’de başlayan Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi, dalgıçlar eşliğinde yapılan ön çalışmalar neticesinde tespit edilen 25 lokasyonda gerçekleşti. Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği’nin desteği ile, Şenmak Makina’nın sponsorluğunda, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile 25 lokasyondan 95 basketbol sahası büyüklüğünde 40 bin metrekare hayalet ağ çıkarılacak. Çalışmaların tüm parametreleri Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından değerlendirilecek. Çıkarılacak ağların bertaraf tesislerinde imha edilmesi yerine, ikincil hammadde olarak sanayide kullanılması, ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiği projede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da ‘plastik nitelikli olan atıkların atık kodlarına uygun olarak ekonomiye tekrar kazandırılması’ için onay verdiği belirtildi. Marmara Adaları Hayalet Ağlar Projesi kapsamında çıkarılacak olan hayalet ağların, geri dönüşüm firmalarında dönüştürülerek beyaz eşya üretiminde kullanılacağı kaydedildi.

    Her yıl 300 bin deniz canlısı ölüyor
    Balıkçıların, avlanırken ağlarını deniz dibindeki kayalıklara takması sonucu denize bırakmak zorunda kaldığı hayalet ağlar uzun bir mesafe boyunca, yıllarca akıntıyla sürüklenerek ve önüne gelen her şeyi tam bir katil gibi avlayarak hareket ediyor. Küçük balıkları yakalayıp onların avcılarını da bölgeye çeken ağlar, köpek balıkları, deniz kuşları gibi her yıl milyonlarca hayvanı öldürmekten sorumlu. Hayalet ağlar, canlı mercanları dolaştırarak, resifleri boğarak ve resif ortamlarına parazitleri ve istilacı türleri çekerek daha fazla hasara neden oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre; her yıl 640 bin ton hayalet ağ denizlere giriyor ve 100 metrelik hayalet ağ, en az 300 deniz canlısının ölümüne sebep oluyor.

    ‘Sorunun kaynağı biziz, biz çözmeliyiz’
    Hüseyin Semerci, ülke nüfusunun yüzde 30’undan fazlasına ev sahipliği yapan Marmara Bölgesi ve Marmara Denizi’nde çok büyük bir kentsel baskı ve ulaşım trafiği olduğuna dikkat çekti. Hayalet ağların deniz tabanını örterek fauna ve floraya ciddi zararlar verdiğini belirten Semerci şöyle devam etti: “Son yıllarda azalan balık popülasyonuyla, bunun çok vahim bir konu olduğunu artık sadece bilmekle yetinmiyor, yaşıyoruz da. Projemiz ile kamuoyunda Marmara Bölgesi’nden başlayarak ulusal bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Yıllarca sürüklenerek önüne gelen tüm canlıları katleden hayalet ağlar, denizlerimiz ve türlerin popülasyonu için ciddi tehdit oluşturuyor. Bu sorunun kaynağı biziz, biz çözmeliyiz.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu