YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Temmuz 2020

BM’den koronavirüs paylaşımı öncesi ‘Durakla’ çağrısı

  • Birleşmiş Milletler, insanları sosyal medyada koronavirüs hakkında paylaşım yapmadan önce bir kez daha düşünmeye davet ettiği ‘Durakla’ (Pause) kampanyasını başlattı. Kampanya, koronavirüs hakkında yanlış haberlerin sosyal platformlarda viral olarak yayılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

    Birleşmiş Milletler (BM), mayıs ayında koronavirüsle ilgili bilgi kirliliğiyle mücadele etmek amacıyla ‘Verified’ (Teyit edilmiştir) isimli bir kampanya başlatmıştı. Koronavirüse karşı alınan temizlik, maske ve sosyal mesafe gibi önlemler kadar önemli bir kural daha olması gerektiğini belirten BM, şimdi de insanları sosyal medyada koronavirüs hakkında paylaşım yapmadan önce bir kez daha düşünmeye davet ediyor. Teyit edilmiştir kampanyanın bu yeni aşamasında BM, dünya genelinde sosyal medya kullanıcılarına, koronavirüsle ilgili özellikle duygu yüklü mesajları paylaşmadan önce ‘Durakla’ (Pause) çağrısı yapıyor.


    Amaç davranış değişikliği yaratmak

    BM’nin küresel iletişim dairesinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Melissa Fleming, ‘Pause’ (Durakla) kampanyasının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada amaçlarının, insanların paylaşım yapmadan önce durup bir kez daha düşünmesinin sosyal kural haline gelmesini sağlamak ve kişilerde bu konuda bir davranış değişikliği yaratmak olduğunu söyledi. Fleming, hedefin insanları genellikle ‘daha dikkat çekici, daha paylaşılabilir’ ve sorumluluk bilinciyle iletişim kuran, bilime güvenen insanların yapamayacağı ‘siyah beyaz ifadelerle dolu’ olarak paketlenmiş yanlış bilgi hakkında düşünmelerini sağlamak olduğunu vurguladı. Fleming, böyle bir yaklaşıma örnek olarak ise aşı karşıtı grupların muhtemel bir koronavirüs aşısına karşı şimdiden tavır almaya başladıklarını hatırlattı.


    Sosyal medya platformları da destekliyor

    Dünya genelinde birçok büyük medya kuruluşu da Durakla içeriğini kendi kanallarından yayınlıyor. Fleming kampanyanın, koronavirüs hakkında yanlış haberlerin Facebook ve Twitter gibi platformlarda viral olarak yayılmasının önüne geçmeyi amaçladığını söyledi. BM’nin sosyal medya platformları ile temas halinde olduğunu, yanlış bilginin yayılmasının önlemesinde söz konusu platformların öneminin büyük olduğunu vurgulayan Fleming, birçok sosyal medya platformunun Durakla kampanyasına destek olmayı taahhüt ettiğini sözlerine ekledi.


Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu