UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü verileriyle hazırlanan bir araştırma, iklim değişikliği, çevre kirliliği ve gelir adaletsizliği sorunlarının çocukların sağlığını ciddi biçimde etkilediğini ortaya koydu.
İngiliz tıp dergisi Lancet, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çerçevesinde dünyanın dört bir yanından gelen 40 bağımsız çocuk sağlığı uzmanından oluşan bir kadronun hazırladığı verileri değerlendirdi. Yapılan analizde, 180 ülkede yeni nesille ilgili sağlık, beslenme ve eğitim gibi araştırma sonuçları yer aldı.
Yeni nesil tehdit altında
Araştırmanın ortaya koyduğu genel sonuca göre; 0-18 yaş arası bebek, çocuk ve ergen sağlığı alanında 20 yıldır devam eden ilerleme sona erdi ve şu anda yeni nesil, mevcut sorunlar sebebiyle tehdit altında yaşıyor. İlerleme, Norveç, Güney Kore, Hollanda ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerde devam ediyor.
En çok sorunu fakir ülkeler yaşayacak
Çalışma, zengin ülkelerin gelir eşitsizliği, karbondioksit salımı gibi konularda yüksek puan aldıklarını fakat sürdürülebilir ekolojiye katkı sıralamasında düşük puanlara sahip olduklarını gösteriyor. Karbondioksit salımı konusunda gezegene en az zararı fakir ülkeler vermesine rağmen, iklim değişikliği sorunlarının en yüksek düzeyde yaşanacağı ülkeler de yine fakir olanlar.
Sağlıksız bir yaşamın reklamı yapılıyor
Uzmanlar, özellikle sosyal medya üzerinden toplanan verilerin, çocuklara yönelik reklam kampanyalarında kullanılmasının bir tehdit oluşturduğunun altını çiziyor. UNICEF Sağlık Departmanı Başkan Yardımcısı Stefan Swartling Peterson, EuroNews’e konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çocuklara sağlıksız bir yaşamın reklamını yapmak ya da sosyal medyada çocuklarla ilgili verilerin toplanarak bunların yine reklam amaçlı kullanılması oldukça olumsuz bir durum yaratıyor. Bunun yanında toplumlar arasında gelir eşitsizliği giderek artıyor ve çocuklar bu kitleler içerisinde yaşıyor. Toplumlar arasında açılan bu fark, daha fazla çocuğun fakirlik içerisinde büyümesine sebep oluyor" İfadelerini kullandı.
İklimdeki değişimin kurbanı çocuklar olabilir
WHO ve UNICEF komisyon kurulu üyelerinden Helen Clark’ın yaptığı açıklamaya göre, çocuk sağlığı üzerindeki en büyük risk unsurları arasında hava kirliliği ve küresel ısınma yer alıyor. Clark, "Eğer küresel ısınma 2100 yılına kadar 4 derecelik eşiği geçerse, yükselen okyanus seviyesi, sıcak hava dalgaları, salgın hastalıkların giderek yayılması ve kötü beslenme, birçok çocuğun hayatını büyük oranda riske atacak. Ülkeler çocuklarının ve yeni nesillerin sağlık koşullarını yeniden değerlendirmek ve onlara miras bırakacakları dünyayı korumak zorunda" dedi.
Yanlış beslenme diğer önemli tehdit
Lancet’in analiz ettiği UNICEF ve WHO verilerine göre; yanlış beslenme sonucu dünya üzerinde bulunan obez çocuk sayısı 40 yıl içerisinde yaklaşık 12 kat artış gösterdi. 1975 yılında bu rakam 11 milyon iken, şehirlere yapılan göç, hava kirliliği, spor yapmama ve dengesiz beslenme gibi nedenlerle 2016'da 124 milyona çıktı. Aynı kurumların verilerine göre; dünya üzerindeki çocuk ve ergen nüfusunun yüzde 10 ile 20'sinde de zihinsel rahatsızlıklar görülüyor.
Kaynak: EuroNews
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013