YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 15 Ekim 2019

Dünya Gıda Günü’nde gıda ile ilgili ne biliyoruz?

  • BM Gıda ve Tarım Örgütü 16 Ekim Dünya Gıda Günü öncesinde sağlıksız beslenmenin yol açtığı sorunları verilerle ortaya koydu.

    Her yıl 16 Ekim’de Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nce (FAO) belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanan Dünya Gıda Günü’nün 2019 yılı teması, ‘Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkese ulaşılabilir kılmak’ olarak belirlendi. FAO, sağlıklı beslenmeye odaklanma konusunda tüm sektörlere eylem çağrısında bulundu ve herkesi yedikleri konusunda düşünmeye davet etti.

    820 milyon insan aç

    ·      FAO verilerine göre; dünya üzerinde 820 milyon insan açlık sorunuyla savaşıyor. Öte yandan araştırmalar, 670 milyondan fazla yetişkin ve 120 milyon 5-19 yaş arası erkek-kız çocuğunun obez; 40 milyonu aşkın çocuğun ise fazla kilolu olduğunu gösteriyor.

    ·      Beş yaşın altında 150 milyondan fazla çocuğun boyu olması gerekenden kısa, 50 milyonu aşkın çocuk ise düşük kilolu.

    ·      Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzıyla birlikte sigara kullanımını geçerek, küresel çapta sakatlık ve ölümlerin bir numaralı risk faktörü haline geldi.

    ·      Dünya nüfusunun çoğu, fazla kiloluluk ve obezitenin açlıktan daha fazla ölüme sebep olduğu ülkelerde yaşıyor.

    ·      Aynı hane içinde ve hatta aynı kişinin yaşam süresi içerisinde dahi farklı kötü beslenme türleri bir arada bulunabiliyor ve bu, bir nesilden diğerine aktarılabiliyor.

    ·      Her yıl obezitenin neden olduğu sağlık problemlerinin tedavisine yaklaşık 2 trilyon ABD Doları harcandığı tahmin ediliyor.

    ·      Milyarlarca insan, vücudunun aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmek için ihtiyaç duyduğu besinlerin eksikliğini hissediyor.

    ·      Düşük ve orta gelirli ülkelerde işlenmiş gıda, et ve diğer hayvansal ürünlerin tüketiminin artmasına bağlı olarak gıda sisteminin sebep olduğu çevresel zarar, yüzde 50 ile 90 oranında artış gösterebiliyor.

    ·      İnsanlık tarihi boyunca gıda amaçlı olarak ekilip biçilen 6000 bitki türünden günümüzde sadece 8’i günlük kalori miktarımızın yüzde 50’sinden fazlasını karşılıyor. Oysa bizler çok çeşitli besleyici gıdalara ihtiyaç duyuyoruz.

    ·      İklim değişikliği, verimliliği azaltarak tarımsal ürünlerin hem kalitesi hem de miktarını tehdit ediyor. Sıcaklıkların yükselmesi de su kıtlığını artırarak pestisitler, bitkiler ve patojenler arasındaki ilişkinin bozulmasını ve balıkların boyutunun değişmesini şiddetlendiriyor.

    Sağlıklı beslenme hayati önem taşıyor

    Sağlıksız beslenme; dünyada, bulaşıcı olmayan hastalıklarda ölüme sebep olan risk faktörlerinin başında geliyor. Dünya çapındaki her beş ölümden biriyle ilişkilendirilen sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon ABD dolarına yaklaşan maliyetiyle hükümetlerin sağlığa ayırdıkları bütçeleri üzerinde büyük bir yük oluşturuyor.

    Obezite ve diğer yetersiz beslenme biçimleri yaklaşık her üç insandan birini etkiliyor ve tahminler; bu oranın 2025 yılı itibarıyla her iki kişiden biri şeklinde olacağını gösteriyor. Her ne kadar kötü beslenmenin azaltılmasını sağlayacak uygun maliyetli çözümler mevcut olsa da, hükümetler, işletmeler, çok uluslu şirketler, çiftçiler ve gıda üreticileri başta olmak üzere herkese bir rol düşüyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu