YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 04 Ekim 2018

Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde daha az plastik daha çok yaşam

  • WWF Türkiye, Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde herkesi tehlike altındaki türleri evlat edinmeye ve bir güzel hareket yaparak daha az plastik kullanmaya davet ediyor. 

    Bugün Dünya Hayvanları Koruma günü.
    Bugün yeryüzünde, 7 milyarın üzerinde insan yaşıyor.
    Bu, 7 milyar insanın  yaşam alanlarını diğer türlerle paylaştığı anlamına geliyor.
    Denizler, ormanlar, kumsallar, dağlar, nehirler, sokaklar yalnızca bizim değil.
    Doğayı ve yaşam alanlarımızı hayvanlarla paylaşıyoruz.
     
    Hızla artan nüfus, iyi planlanmamış yapılaşma, doğal alanların bozulması, yasa dışı avcılık ve ticaretin, doğal hayatın dengesini bozduğuna ve canlı türlerinin yok olmasına yol açtığına dikkat eçeken WWF Türkiye, #BirlikteMümkün! diyerek bunun önüne geçebileceğimizi belirtiyor.

    WWF Türkiye'nin öncelik verdiği alan ise plastik kirliliğiyle mücadele için plastik kullanımızı azaltmak ve yaşam alanlarını plastik atıklarla doldurmamak. Çünkü:

    2050 yılında Akdeniz'de balıktan çok plastik atık olabilir.
    Denizlerdeki yaban hayatına insan tarafından verilen zararın yüzde 90'ı plastik kaynaklı.
    Dünyada 700 deniz canlısı türü plastik tehdidiyle karşı karşıya.
    Plastik kirliliği en çok kuşları, balıkları, deniz memelilerini, sürüngenleri ve omurgasızları etkiliyor.
    Deniz kuşlarının midesinde 1960 yılında yüzde 5 oranında plastik vardı. Bugün bu oran yüzde 90, ancak 2050 yılında yüzde 99'a çıkabileceği öngörülüyor.
    İribaş deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) yüzde 35'inin ve deniz memelilerinin sindirim sisteminde plastik atıklar bulunuyor.
    Yaban hayvanlarının yaşama ve üreme alanlarını kaplayan plastik atıklar, doğal alanlarda tahribata neden oluyor.
    Özellikle martılar, ayılar ve sırtlanlar gibi çöplüklerden beslenen ve geniş diyete sahip hayvanlar icin plastik atıklar büyük bir tehlike oluşturuyor.
    Plastik kirliliğiyle başa çıkmanın yolu ise küçük de olsa bir değişikliğe giderek #1GüzelHareket yapmakta. WWF Türkiye 1 Güzel Hareket aracılığıyla herkesi tek kullanımlık plastiklerden uzak durmaya, plastik kullanımını azaltmaya davet ediyor.

    Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde siz de kendi #1GüzelHareket'inizi paylaşarak çevrenize ilham verebilir, tehlike altındaki bir türü evlat edinerek gezegenimizi paylaştığımız hayvanlara daha iyi şartlarda yaşama imkanı sunabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu