YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 27 Haziran 2018

1 Güzel Hareket'le, daha az plastik, daha çok yaşam!

  • WWF Türkiye, yeni kampanyasıyla herkesi Akdeniz'i bir plastik denizi olmaktan kurtarmak ve yaban hayatını korumak için 1 Güzel Hareket yapmaya çağırıyor.

    Denizlerdeki yaban hayatına insan tarafından verilen zararın %90'ı plastik kaynaklı. Dünyada 700 deniz canlısı türü plastik tehdidiyle karşı karşıya... Akdeniz'deki plastik kirliliği en çok kuşları, balıkları, deniz memelilerini ve omurgasızları etkiliyor. Deniz canlıları plastik atıklara  dolanıp yaralanabiliyor, bunları yutabiliyor ve plastik kirliliği nedeniyle mikrop kapabiliyor. WWF Türkiye, Akdeniz'de plastik kirliliğinden en çok etkilenen türleri aşağıdaki şekilde listeliyor:
     

    1-Kuşlar

     
     
     
    Deniz kuşları, yiyeceklerini koklayarak seçer. Yosun ve bakteriyle kaplanmış plastik parçalar, yaydıkları keskin kükürt kokusu nedeniyle kolayca yiyecek zannedilebilir. Bu kokuyu alan deniz kuşları, plastiği yiyecek zannedip yiyebiliyor. Bugün, deniz kuşlarının %90'ının midesinde plastik var. 2050'ye geldiğimizde bu oran %99'a çıkabilir. (Bu rakam, 1960'ta sadece %5'ti.)
     

    2-Balıklar

     
     
     
    Akdeniz'deki 60 balık türü plastik mağduru. Plastiklerin kokusu balıkları yanıltıyor. Örneğin hamsiler... Hamsiler, kril adı verilen minicik deniz canlılarıyla beslenirler. Mikroplastiklerin kokusu kril kokusunu andırdığı için, hamsiler mikroplastikleri de yer. Ayrıca Akdeniz'deki ton balıkları ve kılıç balıklarının %18'inin midesinde plastik atık parçaları olduğu ortaya çıktı. Plastik atıklar bu şekilde artarsa, 2050'ye geldiğimizde Akdeniz'de balıktan çok plastik atık olabilir.
     

    3-Omurgasızlar

     
     
     
    Deniz tabanında beslenen istridye ve midyeler en çok plastik liflerden ve mikroplastiklerden etkileniyor. Denizlerdeki besin zincirinin tabanında yer alan organizmalar olan zooplankton, mikroplastiklerle besleniyor. Böylece plastikler zooplanktondan başlayarak besin zincirinin üst basamaklarına kadar taşınıp insana ulaşıyor. Ortalama bir kabuklu deniz canlısı tüketicisi, yılda 11 bin mikroplastik parça yemiş oluyor. Bu plastikler vücut dokusuna girdiklerinde deniz suyuna kıyasla 30 kat daha fazla kirletici salıyor.
     

    4-Deniz memelileri

     
     
     
    Deniz memelileri, besin zincirinin üst basamaklarında yer alan canlılar olduklarından vücutlarındaki plastik birikimi çok yüksek. Deniz memelileri büyük plastik parçaları da yutabiliyorlar ve bu durum bir dizi sonucu tetikliyor. Örneğin, mide kapasitesi azaldığından açlık hissi ortadan kalkıyor ve yeterince beslenemediklerinden yağ depolayamıyorlar. Bağırsak tıkanması, ülser, hücre ölümleri, cilt kesikleri ve yaraları da diğer sonuçlar arasında. Kıyıya vuran bir ispermeçet balinasının midesinden çıkan 9 metre balık ağı, 4.5 metre hortum, 2 saksı ve plastik branda parçaları, görülen en uç örneklerden biri.
     

    5-Deniz kaplumbağaları

     
     
     
    Akdeniz'de yaşayan tüm deniz kaplumbağası türlerinin plastik atıklardan etkilendiği tespit edildi. Örneğin iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) üzerinden yapılan 10 yıllık bir çalışmada, analiz edilen örneklerin %35'inin sindirim sisteminde plastik atıklara rastlandı. Deniz kaplumbağları avlarını görerek seçer. Özellikle plastik poşetler, deniz anaları ile beslenen deniz kaplumbağalarını yanıltır. Bugün, Akdeniz'deki deniz kaplumbağalarının yarısının plastik atıklara maruz kaldığı biliniyor.
     

    Haydi, Akdeniz'in canlı yaşamını korumak için harekete geç!

     
    Rakamlar endişe verici olsa da, WWF Türkiye'nin bu tabloyu daha olumlu bir görüntüye kavuşturacak önerileri var: 1 Güzel Hareket. 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında başlatılan 1 Güzel Hareket Yap, tek kullanımlık plastik kullanımını azaltmayı amaçlıyor. 1 Güzel Hareket internet sitesine girerek, daha az plastik kullanmak için ne yapacağınızı pratik şekilde paylaşabiliyorsunuz. Plastik şişe, pipet, poşet vb. hayatınızdan çıkarabileceğiniz ürünleri işaretlemeniz yeterli. Daha temiz denizler için aldığınız aksiyonu sonrasında dilerseniz sosyal medyada #1GüzelHareket hashtag'iyle paylaşabilirsiniz.



    1 Güzel Hareket, plastik kirliliği için küçük, farkındalık için büyük bir adım...

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu