YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 25 Haziran 2017

imece’nin kazananları belli oldu

  • ‘Sosyal girişimcilik’ modeli ile sosyal sorunların çözümüne katkı vermeyi amaçlayan imece’den danışmanlık ve hibe alacak eğitim alanına odaklanan dört proje belirlendi. 

    İnovasyon platformu ATÖLYE ve Zorlu Holding’in kurucu ortaklığı, S360’ın stratejik partnerliği ile hayata geçirilen sosyal inovasyon platformu imece’nin, eğitim alanındaki sorunlara odaklanan ilk mesele sürecinde, dört takım kuluçka dönemine girmeye ve 120.000'er TL hibe almaya hak kazandı. 

    Sosyal meselelere  projeleri ile çözüm üretecek takımların desteklendiği imece’de, eğitim alanındaki meseleleri odağına alan 4 proje, sağlanacak destekler ile kendi kanatları ile uçabilme imkânına kavuşacak.

    imece platformu,  ele alacağı toplumsal meseleleri belirlerken, öncelikli olarak Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma için belirlediği 17 hedefi göz önüne aldı ve “Nitelikli Eğitim”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” başlıklarını kendine hedef belirledi. 

    Platform, ilk mesele sürecini, eğitim alanındaki toplumsal sorunlara yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler bulmak amacıyla 25 Şubat 2017 tarihinde, 100’ü aşkın katılımcının yer aldığı “Anla ve Keşfet” etkinliği ile başlattı. Eğitim alanındaki sorunlara çözüm bulmak isteyen takımlara yapılan çağrı sonucunda, 200’ü aşkın başvuru alındı ve bu başvurular sonucunda 15 takım seçildi. Ön kuluçka dönemine girme şansı kazanan 15 takım, 25 Mart 2017 tarihinden itibaren yoğun bir eğitim ve mentorluk desteği aldı. Nisan ve Mayıs ayları boyunca insan odaklı tasarım, prototipleme, hikâye anlatıcılığı ve “pitching” eğitimleri alarak proje ve iş modellerini geliştirme imkânı yakaladılar.

    Ön kuluçka dönemi, 17 Haziran tarihinde sona ererken alanında uzman bir jüri desteği ile 4 takım belirlendi. imece platformu’nun bu kritik gününde ona eşlik eden jüri; Emre Temiz (PAAMCA Miren), Ayla Göksel (AÇEV), Batuhan Aydagül (ERG), Kerem Alper (ATÖLYE), Kerem Okumuş (S360), Emre Zorlu (Zorlu Holding), Nick Mcgirl (Ashoka), Didem Altop (Endeavor) ve Emin Çapa (Doğan Medya Grubu) ’dan oluştu.

    Zorlu bir değerlendirme sürecinden sonra desteklenmeye hak kazanan takımlar, Hayal Gücü Merkezi, Minizma, Senfoni ve Toyi oldu. Seçilen takımlar projelerini hayata geçirebilmek için 120.000’er TL hibenin yanı sıra yoğun bir eğitim ve mentorluk desteğinin olduğu kuluçka dönemine geçecek. Seçilen 4 takım, bu dönem boyunca, projelerinin ihtiyaçları doğrultusunda strateji, tasarım, iletişim ve teknoloji odağında farklı destekler de alacaklar.

    Hayal Gücü Merkezi


    Hayal Gücü Merkezi, sorup keşfeden ve üreten bir eğitim kültürü yaratmayı amaçlıyor. Odağında ise, öğrenmeye hevesli çocuklar var. Ekip, çocukların ortak ilgi alanlarına sahip akranlarıyla buluşmasını kolaylaştıran, sorma keşfetme ve üretmeye imkan veren bir mobil uygulama oluşturmayı hedefliyor. Sor-üret-keşfet adlı mobil uygulama, çocukların meraklarını ve becerilerini topluyor, bu doğrultuda çocuklara içerik ve sosyalleşme olanakları sağlıyor ve çocukları ortak ilgi alanlarına sahip akranlarıyla buluşturuyor.

    Minizma


    Minizma, öğretmenlerin alternatif ders içerik ve materyallerine erişimini kolaylaştırarak öğrencilerin ilgisini çeken ve etkili öğrenmesini sağlayan bir öğrenme deneyimi yaratmayı hedefliyor. Ekip, öğretmenlerin derslerinde uyguladıkları çeşitli içerik ve materyalleri paylaştıkları ve görüntüledikleri ücretsiz bir dijital platform geliştirmeyi amaçlıyor. Platform, öğretmenlerin alternatif ders içeriklerine hızlı bir şekilde erişebilmesinin yanı sıra birbirleri ve konu uzmanları ile etkili iletişim kurmasına imkan sağlıyor.

    Senfoni


    Senfoni ekibi ebeveynler ve çocukları arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi amaçlıyor. Projenin odağında, kentli, doğadan kopuk 3-10 yaş arası çocuklar ve ebeveynleri var. Ekip, interaktif, çocuk dostu haritalar içeren bir web sitesi ve mobil uygulama tasarlıyor. Bu mobil uygulama ile aile ve çocukların kendi mahallelerinde kaliteli vakit geçirebilmesini ve mahalleden kopuk olmamalarını sağlıyor.

    Toyi


    Toyi, hazırladıkları oyuncaklarla çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeyi amaçlıyor. Odağında ise içinde bulundukları durum (mülteci kamplarındaki çocuklar vb.) nedeniyle yaratıcı materyallere ulaşamayan 6-12 yaş arası çocuklar var. Ekip, hazırladıkları oyuncak kiti ile, çocukların etraflarını keşfetmelerini ve buldukları cisimleri hayal güçleri ile kendilerine ait oyuncaklara dönüştürmelerini sağlıyor. Bu oyuncak kiti, çocukların yaşadıkları olumsuzlukları oyunla iyileştirmesinin ve hayal güçlerini üretime geçirmesinin önünü açıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu