YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 23 Ocak 2018

Bananacoin: Dünyanın ilk ekolojik kripto parası

  • Ekolojik çiftlik Bananacoin, blok zincirinin gücünden faydalanıyor, kripto parası BCO'yu 1 kg muzun fiyatına göre değerliyor.

    Kripto paralar son günlerin en çok konuşulan gündem maddeleri arasında. Bitcoin’in olağanüstü yükselişi ve sonrasındaki sert düşüşü, diğer krito para birimlerindeki değişimler derken, bu yeni nesil para birimiyle ilgili yeni haberler almadığımız gün yok gibi.

    Dünya gazetesinden Didem Eryar Ünlü’nün kripto para haberi ise, kripto paraların dayandığı blok zinciri teknolojisiyle gelişen bir sürdürülebilir tarım uygulamasını anlatıyor:

    Laos’un ilk ekolojik çiftliği olan Bananacoin, muz üretimi yapıyor. Bananacoin, blok zinciri teknolojisini reel ekonomide kullanan az sayıdaki girişimden biri. Bunu nasıl mı yapıyor?

    - Bananacoin, %100 ekolojik ve organik üretim yapan bir plantasyon. Çiftliğin ana ürünü, Lady Finger cinsi muz. Hedef piyasası ise Çin. 
    - Lady Finger, Çin piyasasındaki en pahalı muz olarak kabul ediliyor. Bu cinsin kilosu 3,5 dolara satılabiliyor. 
    -Çin’in nüfusu ve tüketim rakamları ortada. Üstelik ülkeye yapılan muz ihracatı da son yıllarda artışta. Bu nedenle Çin’e hem talebi hem de fiyatı yüksek bir ürün satılması, bu ürünün geleceğinin parlak olacağı anlamına geliyor.
    -Çiftliğin Laos’ta olmasında ise, bölgenin su kaynaklarına yakın olması, verimli toprakları ve ucuz elektrik gibi pek çok faktör var.
    -Bananacoin, işte bu iş modeline dayalı bir kripto para çıkarıyor. Ethereum teknolojisi üzerine kurulu olan Bananacoin’in (BCO) fiyatı firmanın ürettiği 1 kg muzun fiyatına eşit.
    -BCO yatırımcılarına vaat edilen şu: Muza olan talep ve satışlar arttıkça, fiyatı da artacak. Bu da BCO’nun değerlenmesine yol açacak.
    - İlk 1 milyon BCO için fiyat 0,25 dolar olarak belirlenmiş. Şu andaki fiyat ise 0,5 dolar. 23 Ocak itibarıyla, 3.391.559 BCO satışı gerçekleştirilmiş. Satılacak toplam Bananacoin miktarı ise 14 milyon. 

    Bananacoin, kitlesel fonlama yöntemini kullanıyor ve finansörlerin, ürünün gelişimine yatırım yapmasına ve Bananacoin (BCO) dijital parasına sahip olmalarına izin veriyor. Projenin hayata geçirilmesinin ardından, 18 aylık süre zarfında en az 2 katı değerine çıkması öngörülen bu dijital para, istenilirse farklı fon ve ürün alışverişlerinde kullanılabilecek. Projenin hayata geçirilmesinin ardından, Bananacoin dijital paraları belirli bir miktar Lady Finger muz veya eşdeğeri kadar dolar karşılığında bozdurulabilecek.

    Aslında proje birçok yatırım teklifi almış fakat girişimciler tüm yatırımcıların aynı şartlara sahip olmasını hedeflediğinden, kripto parayla ilerlemek tercih edilmiş. 

    Bananacoin projesi için başlangıçta ihtiyaç duyulan tahmini fon miktarı 2 milyon dolar civarında. Proje kapsamında Laos’da muz üretimini artırmak ve muz yetiştirilen alanı toplamda 100 hektardan 360 hektara çıkarmak hedefleniyor. 360 hektarlık alanın kullanım maliyeti ise 7 milyon 340 bin dolar.

    İşte bu nedenle toplam BCO miktarı, projenin başında 7 milyon 340 bin dolara denk olacak şekilde belirlenmiş. BCO’lar, yatırımcılara geri ödemelerin yapılmasının ardından halka açık bir şekilde yok edilecekler.

    Dünya gazetesinden Didem Eryar Ünlü’nün yazısında projeyle ilgili diğer detay var. Yazıyı okumak için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu