YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 28 Şubat 2017

Neptuno Pompa: Enerji tasarrufu , su tasarrufu, geri dönüşüm

  • Şili’den Neptuno Pompa’nın, enerji ve su tasarrufu sağlayan, geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilen pompaları, döngüsel ekonominin endüstriye adaptasyonu için güzel bir örnek.

    Şili’deki Atacama Çölü’nün bazı yerlerine 500 yıldan uzun süredir yağmur yağmıyor. Atacama Çölü, bu özelliğiyle dünyanın en kurak yeri olarak biliniyor. Suyun bu kadar nadir ve değerli olduğu bir coğrafyada, suyu verimli kullanarak fark yaratan uygulamalar daha da önem kazanıyor. Atacama Çölü’nde yer alan Neptuno Pompa’nın su tasarruflu pompaları, işte buna güzel bir örnek. 

    Madencilik sektörü için pompa üreten Neptuno’nun ürünlerinin %60’ı yeniden kullanılan ve geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşuyor. Bu malzemeler kimi zaman eski pompaların parçaları kimi zaman endüstriyel atıklar olabiliyor. Neptuno’nun ürünleri, üretimde kullanılan suyun geri dönüştürülmesi aşamasında devreye giriyor. Firmanın paylaştığı bilgilere göre, doğru yöntemler kullanarak madencilik firmaları kullandıkları suyun %70’ini geri dönüştürebiliyor ve enerji tüketimlerini %30 azaltabiliyor. 

    Neptuno’nun iş modeli, döngüsel ekonomiye dayanıyor. Firma, kurduğu yeniden üretim tesisinde kullanılmış veya bozulmuş pompaları topluyor, onarıyor. Üstelik bu hizmet sadece Neptuno markaları ürünler için verilmiyor, tesise tüm markalar kabul ediliyor. Neptuno, bu iş modeliyle önümüzdeki beş yıl içinde üretiminin %90’ını geri dönüştürülmüş ve yeniden kullanılan malzemelerle yapmayı hedefliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu