YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 02 Nisan 2017

Haydi Kızlar Kodlamaya: Bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın önündeki engeller kalkıyor

  • Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

    Gerek ekonomik büyüme gerek kalkınma hedefleri açısından, işgücünde kadınların yüksek oranda temsil edilmesi ve fırsat eşitliğine olanak tanıyan bir iş ortamı yaratılması her geçen gün daha önem kazanıyor.

    Bu konuda fark yaratan bir çalışma ortaya çıkarmayı hedefleyen İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği – SKD, ülkemizdeki fırsat eşitliğini sağlamak, kadın ve erkek istihdam oranları arasındaki farkı azaltmak ve ülke ekonomisini güçlendirmek adına İş Dünyasından Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği Deneyimleri Raporunu yayınladı. 

    AFD ve TSKB’nin desteği, Koç Holding ve PwC Türkiye’nin işbirliğiyle hazırlanan raporda, SKD üyesi sekiz firmanın kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konusundaki deneyimleri yer aldı. SKD, tüm bu deneyimler ve vakaların detaylı analiziyle, fırsat eşitliği konusunda kapasite geliştirmek isteyen firmalara pratik bir öğrenme amacı sundu. 

    Sürdürülebilir iş modelleri konusunda önemli fark yaratan fırsat eşitliği konusunu daha yakından incelemek ve başarılı modellere yakından göz atmak için İş Dünyasından Kadın İstihdamı ve Fırsat Eşitliği Deneyimleri Raporunda yayınlanan marka hikayelerine Çevreciyiz’de yer veriyoruz:

    Borusan

    Haydi Kızlar Kodlamaya: Bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın önündeki engeller kalkıyor

    Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.

    PROBLEM NEYDİ? 
    Türkiye’de kız çocuklarının uluslararası arenada kabul görmüş TIMSS ve PISA gibi fen ve matematik becerilerinin ölçümlendiği değerlendirmelerde ortalamanın altında başarı sergilediği görülüyor. Finans, veri analizi, web / ağ tasarımı ve yönetimi gibi kod becerisi gerektiren alanlarda eleman açığı bulunmasına rağmen, yalnızca yüzde 21’i kadın olan mühendislerden bu alanlara yönelen az sayıda kadın bulunuyor.

    Borusan’ın faaliyetleri teknolojik bilgi ve birikim gerektiren, dijital çağın gereklerine göre sürekli güncellenmesi gereken süreçlerden oluşuyor. Son dönemde dijitalleşme konusunda atılım yapan Borusan’da bu alanda çalışan kadın sayısının azlığından yola çıkılarak kız çocuklarının geleceğine yatırım yapma kararı alınıyor. Böylece hem bu toplumsal sorunun çözümünde aktif rol almak hem de gelecekte dijital yetkinliği yüksek kadınları istihdam edebilmek hedefleniyor.

    ÇÖZÜM NE OLDU? 
    Borusan Holding tüm bu gelişmelerden hareketle, topluma katkı anlayışı çerçevesinde geliştirdiği Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi’ni, Holding CEO’sunun onayı ile 2016 yılının mart ayında başlattı. Proje temel olarak, Türkiye’deki kız çocuklarının geleceğine yatırım yapmayı ve onları güçlü, özgüvenli, analitik düşünebilen ve hızlı çözüm üretebilen liderler olarak yetiştirmeyi amaçlıyor. Uluslararası ölçekte ise kız çocuklarının bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik becerilerinin değerlendirildiği alanlarda başarı kaydetmelerini sağlamak hedefleniyor. Buradan yola çıkılarak kız çocuklarının geleceğin bilim insanları, mühendisleri, bilgi işlemcileri olabilmelerinin önünde engel olmadığının altı çiziliyor.

    Kurumsal İletişim Departmanı’nın sorumluluğunda olan proje için Bilgi Teknolojileri ve İnsan Kaynakları departmanlarından kısmi destek alındı. Borusan grup şirketleri ise (Borusan Lojistik, Borusan Mannesmann ve Supsan) projeye mali kaynak aktarımında bulundu.

    Eğitimler için İngiltere’de göçmen kız çocuklarının ve kadınların hayatın aktif bir parçası olabilmeleri amacıyla uzun zamandır kodlama eğitimi veren KızCode Platformu ile işbirliği yapıldı. Kız çocuklarını bilişim teknolojileri ile yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefleyen eğitim programında katılımcılara teknoloji, kodlama, birlikte çalışma ve üretme becerisi, proje üretimi ve sunum teknikleri gibi konularda eğitimler verildi. Öğrenciler elektroniğin temel prensiplerinden, Scratch ile oyun, animasyon veya hikaye programlama ve 3D modellemeye kadar pek çok konuda ufuk açacak dersler gördüler.

    Proje kapsamında 2016 yılında Bursa Gemlik’te yerleşik, farklı grup şirketlerinden fabrika çalışanlarının 7-14 yaş arasındaki 60 kız çocuğuna sekiz hafta süren kodlama eğitimi verildi. 2017 yılının ilk çeyreğinde ise Halkalı’daki Borusan fabrika çalışanlarının 100 kız çocuğu programa dahil edildi. 



    HANGİ SONUÇLAR ALINDI? 
    Haydi Kızlar Kodlamaya, kadın ve erkek fabrika çalışanlarının dahil olduğu bir proje. Proje ile bir yandan kız çocukları yetiştirilirken, diğer yandan anneler de iş hayatında kalma konusunda motive olduklarını ilettiler. 

    Grup şirketlerindeki çalışanlar projeyi sahiplenerek eğitimlerin farklı Borusan lokasyonlarında da düzenlenmesi konusunda taleplerini bildirdiler. Bunun üzerine, projeyi grup şirketlerinde yaygınlaştırma hedefiyle yola çıkılarak, Holding bünyesinde eğitmen eğitimleri düzenlenmesi kararı alındı. Ayrıca, Borusan Grubu’nun farklı lokasyonlarında bulunan fabrika çalışanlarına eğitimler verilmesi ve ardından projenin dışarıya açılarak Türkiye’nin farklı bölgelerindeki dezavantajlı kız çocuklarına ulaşılması planlanıyor. Projenin uzun vadeli hedefleri arasında, eğitimlere katılanların Borusan şirketlerinde staj imkanlarından yararlanması ve bu kişilere işe alımlarda avantaj sağlanması da yer alıyor. 

    Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışmalara devam eden Borusan Holding, KızCode Platformu’nun da desteğiyle birçok üniversite ve kurumla işbirlikleri geliştirdi. Türkiye ve İngiltere' deki kodlama eğitimleri katılımcılarını bir araya getirerek birlikte proje üretmelerine ortam hazırlamak ve uluslararası ağları sağlamlaştırmak hedefleniyor.

    Bunların yanı sıra, Haydi Kızlar Kodlamaya web sitesi aktif bir şekilde güncelleniyor, yeni gelişmeler buradan takip edilebiliyor ve böylece ağın etkin çalışması sağlanıyor. 

    Projenin hedefleri arasında eğitim verilen bölgelerde merkezler açmak da yer alıyor. Böylece Borusan Holding çatısı altında eğitim alan kız çocukları atölye çalışmalarına katılacak ve geleceğin kodlama eğitmenleri olabilecekler. Ek olarak, Borusan öncülüğünde yaptıkları icatlar ile bilim yarışmalarına katılabilecek ve seslerini bu platformlarda da duyurabilecekler. Başarılı bulunan projeler Borusan Mikrokredi Programı ile desteklenecek, böylece kadın girişimciliği teşvik edilecek. 

    ÇIKARIMLAR NE OLDU? 
    Borusan Holding, Proje süresince üç temel zorluk ile karşılaştı: 

    • Paydaş yönetimi: Kurumsal şirketlerin çalışma prensipleri ve bürokratik yapıları ile sosyal girişimcilerin çalışma yöntemlerinin esnekliği, işbirliği yapılan çalışmalarda birtakım sorunlara neden olabiliyor. Sosyal girişimcilerin aktif güncelleme, ölçümleme ve raporlama beklentilerini karşılama, medya ilişkileri, görsel kullanımı gibi konularda farklı yaklaşımları benimsemeleri, sorun olarak ortaya çıksa da, karşılıklı iyi niyet ve sınırların net olarak çizilmesi ile bu sorun aşıldı. 
    • Teknik altyapı sistemleri: Eğitimlerin verildiği programların ve kullanılan sistemlerin Borusan Grubu'nun teknik altyapısıyla uyumlu olmadığının görülmesi üzerine, Bilgi Teknolojileri Departmanı devreye girerek gerekli teknik değişiklikleri yaptı. 
    • Çalışan ilişkileri: Çalışanların e-mail kullanmaması ve vardiya sisteminin olması iletişime geçme konusundaki en büyük zorluk olarak ortaya çıktı. Fabrika temsilcileriyle koordineli bir şekilde çalışılarak fabrikalara afişler asıldı, temsilcilerin, çalışanlar ile tek tek iletişime geçmesi sağlandı. ’Kodlama’ kelimesinin fabrika çalışanları için bir anlam ifade etmemesi sorunu ise, fabrika temsilcilerine ve eğitmenlere öncelikle bu kavramın anlamının ve kullanım alanlarının anlatılması ile çözüldü. 

    Borusan Holding, projenin tüm süreçlerinde iç ve dış iletişimin açık yapılmasının faydalarını gördü. Gelişmeler periyodik olarak üst yönetimle paylaşıldı ve yönetimin desteği alınarak ilerlendi. Eş zamanlı olarak, çocukları eğitimlerden faydalanan ailelerle de görüşmeler yapıldı ve özellikle özgüven gelişimi konusunda ailelerden olumlu geri bildirimler alındı. Projenin, özellikle üretim hattındaki fabrika çalışanları üzerinde olumlu etki bırakarak farkındalık yarattığı görüldü. Çalışanlar, toplumsal cinsiyet kodları olan kadın işi-erkek işi önyargılarından arınarak, daha eşitlikçi bir bakış açısına sahip oldular. 

    Projenin uygulanabilirliği konusunda endüstri veya şirket özelinde herhangi bir sınırlama bulunmuyor. 7-14 yaş arası kız çocuğu sahibi çalışanları bulunan tüm şirketlerde projeyi uygulamak mümkün. Borusan projenin özellikle dezavantajlı, eğitime erişim kısıtı olan bölgelerde uygulanmasını teşvik ediyor.



Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu