YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 09 Haziran 2017

Güneşin Eliyle Kadın Emeğiyle: Karbon ayak izi az, bereketi çok iş modeli

  • Çankırı'nın Eldivan ilçesinde hayata geçirilen Köyde Yeşil Ekonomi Projesi'nin çevreci iş modelinde minimum karbon ayak iziyle üretim gerçekleştiriliyor. Projede atıklar organik gübre olarak değerlendiriliyor, yıkama suları geri kazanılıyor ve elektrik ihtiyacı güneş enerjisinden sağlanıyor.

    Eldivanlı 7 kadın ile kurulan ve üye sayısı 50'ye ulaşan Eldivan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi; "Güneşin Eliyle Kadın Emeğiyle" sloganıyla güneş enerjisi kullanarak reçel, marmelat, salça, yöreye özgü tarhana, erişte, turşu, sirke gibi ürünler ve kuru sebze-meyve üretimi gerçekleştiriyor. Bu ürünler, KÜLÇE markası altında yine kadınların diktiği, işlediği, ördüğü, el yapımı ve çevreci ambalajlarla pazarlanıyor.

    Coca-Cola ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)/New World tarafından desteklenen, Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) tarafından yürütülen Köyde Yeşil Ekonomi Projesi, Eldivan Kaymakamlığı, Eldivan Belediyesi ve Güneş Enerjisi Derneği (GÜNDER) işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

    Minimum karbon iziyle üretim
    Üretim süreçleri, atıkların organik gübre olarak değerlendirildiği, yıkama sularının geri kazanıldığı ve elektriğinin güneş enerjisinden sağlandığı minimum karbon ayak iziyle gerçekleştiriliyor. Köyde Yeşil Ekonomi Projesi, kadınların sürdürülebilir bir iş modeli kurarak ekonomik ve sosyal hayatlarını geliştirmesini hedefliyor.

    Proje kapsamında ayrıca, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından kooperatif üyesi kadınlara ve yörede yaşayan çiftçilere kooperatifçilik, hijyen, tohum, gübre, iyi tarım uygulamaları konularında eğitimler verilerek, bölgede bilinçli tarım konusunda farkındalık oluşturuluyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu