YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 25 Nisan 2017

FazlaGıda: Gıda israfına karşı teknolojik çözüm

  • FazlaGıda'nın teknolojik çözümü, kullanılmayan gıdaların bağışlanmasından geri dönüştürülmesine kadar pek çok alternatif sunuyor. 

    Artan nüfus ve kaynak yetersizliğinden endişe duyduğumuz bugünlerde, dünyanın gelişmiş bölgelerinde toplam gıdanın yaklaşık yarısı çöpe gidiyor. Çünkü üreticiler, satıcılar ve tüketiciler kullanılabilir durumdaki gıdaların “yeterince iyi” olmadığını düşünüyor. Oysa bu gıdaların ihtiyaç sahipleriyle paylaşılarak değerlendirilmesi veya çevreye zarar vermeyecek şekilde yeniden kullanılması mümkün.

    Gıda israfını önleme konusunda Çevreciyiz’de daha önce değindiğimiz bağışlama, enerjiye dönüştürme ve fiyat güncelleme gibi pek çok örnek mevcut. Bunlar arasında en çok gelecek vaat edenler ise kuşkusuz gücünü teknolojiden alanlar. 

    İsrafın önlenmesi konusunda çalışan FazlaGıda işte tam olarak bunu yapıyor, gıda atığına karşı teknolojik bir çözümle savaşıyor. FazlaGıda, gıda ürünü bağışlamak isteyen market vb. şirketleri, gıda bankaları ve sosyal marketlerle online bir platform üzerinde buluşturuyor. Günlük olarak güncellenen listeler sayesinde, gıda ürünleri besin değerlerini kaybetmeden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

    FazlaGıda, tüm gıda tüketim döngüsü için çözümler sunsa da, önceliği gıdaların insanlar tarafından tüketilmesine veriyor. FazlaGıda’nın hizmet zincirinin ilk kısmı FazlaGıda Bağış Platformu. Bu platform aracılığıyla yenilebilir durumdaki fazla gıdaları ihtiyaç sahiplerine, insan tüketimine uygun olmayan ancak gıda güvenliği riski taşımayan gıdaları hayvan barınaklarına ulaştırabilirsiniz. İnsan veya hayvan tüketimine uygun olmadığı için FazlaGıda Bağış Platformu’nda kullanılamayan gıdalar ise FazlaGıda Geri Dönüşüm Platformu’na aktarılıyor. Burada ise devreye geri dönüşüm ve gübreleştirme giriyor.


    FazlaGıda, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) Gıda Kazanımı Hiyerarşi Modeli’ni örnek alarak uyguladığı adımları en çok tercih edilenden en az tercih edilene göre aşağıdaki şekilde sıralıyor:

    1. Kaynağında Azaltım: Gıda fazlası oluşumunu kaynağında önlemek, gereksiz yere fazla gıda ortaya çıkarmamanın ve her anlamda tasarrufun en doğru yolu. FazlaGıda’nın bu konuda önerdiği çözüm ise, doğru satış tahmini, üretim veya sipariş planlaması, doğru pazarlama ve satış tekniklerinin uygulanması konusundaki teknoloji çözümleri ile sizleri desteklemek.
    2. İhtiyaç Sahiplerine Gıda Yardımı: Yenebilir durumdaki fazla gıdalarınızı FazlaGıda Bağış Platformunu kullanarak gıda bankaları, dernek ve vakıflara bağışlayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz.
    3. Hayvanların Beslenmesi: İnsanların kullanamayacağı durumdaki gıdalardan vazgeçmek yerine, insan tüketimine uygun durumda olmayan ancak gıda güvenliği riski taşımayan gıdalarınızı hayvan barınaklarına bağışlayabilirsiniz.
    4. Endüstriyel Kullanım: Çevreciyiz’de daha önce de paylaştığımız özellikle atık yağlar ve tabii ki diğer katı atıklarınızı FazlaGıda Geri Dönüşüm Platformu’nu kullanarak geri dönüşüme kazandırabilirsiniz.
    5. Gübreleştirme: Organik atıklarınızı FazlaGıda Geri Dönüşüm Platformu’nu kullanarak gübreleştirmek de başka bir seçenek.
    6. Arazi doldurma / Yakma: Zincirin son halkasında, çok tercih edilmeyen fakat kesinlikle kullanılamayacak durumdaki gıda artıkları için kullanılması gereken çözüm var. FazlaGıda’nın önerisi yukarıdaki şekilde değerlendiremediğiniz gıda atıklarınızı çevreye zararını en aza indirgeyecek şekilde arazi doldurma ya da yakma metodları ile imha etmeniz yönünde.

    Gelelim FazlaGıda’nın işletmenize faydalarına… Öncelikle gıdaları atmak yerine bağışlayarak veya dönüştürerek sisteme dahil etmek, verimlilik ve karlılık artışı sağlıyor. Depo ve operasyon maliyetleri azalırken, katı atık bertaraf bedeli de devreden çıkıyor. Ayrıca, bağışlanan gıda bedeli üzerinden vergi muafiyeti sağlanıyor. Özetle FazlaGıda sürdürülebilir iş modelinin ekonomik, çevresel ve sosyal tüm boyutlarına dokunan bir çözüm sunuyor.

    FazlaGıda geçtiğimiz günlerde Migros’la birlikte başlattığı projeyle önemli bir adım attı. Darısı diğer perakendecilerin başına…

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu