YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 01 Ekim 2016

Döngüsel ekonomi fark yaratıyor

  • Döngüsel ekonomiyle atıklar değerleniyor, üretim şekilleri dönüşüyor, yeni iş modelleri kuruluyor.

    Son dönemde özellikle üretimde verimlilik projelerinde karşımıza çıkan döngüsel ekonomi, geri dönüşüm ve yeniden kullanımı üretim sürecinin vazgeçilmezleri haline getiriyor. Döngüsel ekonomi (circular economy), doğal kaynakları daha verimli kullanarak maliyet tasarrufu yapmayı amaçlayan bir sistem olarak tanımlanıyor. Döngüsel ekonominin bu karakteri, yenilikçi iş modelleri geliştirilmesini de beraberinde getiriyor.

    Geleneksel üretim modellerindeki üretim, kullanım ve atık imhası süreçlerinin yerini, döngüsele ekonomide dönüşümü ve hatta yeniden dönüşüm alıyor. Bu yenilikçi iş modelinde, üretim girdilerinin maksimum oranda geri dönüşümden kazanılması ve atıkların yeni kaynaklara dönüşebilmesi hedefleniyor. Üretim süreçlerinde, sentetik ve doğal malzemeler için farklı çıktılar esas alınıyor:

    Sentetik malzeme atıkları: Bu atıklar ya yeniden aynı işlevdeki malzemelere ya da bir başka işlevdeki fakat yine geri dönüşebilir bir başka malzemeye dönüşüyor.
    Doğal malzeme atıkları: Bu malzemeler yeniden biyokütleye kazandırılıyor.

    Söz konusu üretim süreci olunca, döngüsel ekonominin kapsamına neredeyse aklımıza gelebilecek bütün ham maddeler giriyor: Ambalaj, asfalt alçıtaşı, atık su, baca tozu, biyoyakıt, boya, cüruf, çamur, elektronik atık, hayvansal atık, hurda, hurda demir, hurda metal, kağıt, karışık plastikler, katalizör, kül, lastik, madencilik atıkları, soğutma yağı, solvent, tahta, taş, tekstil, tuğla, yağ, yağlı su vb.

    Peki bu dönüşüm nasıl gerçekleşiyor? Basit bir örnek üzerinden ilerlersek…
    Pet şişeler toplanır
    Bu şişeler temizlenir ve parçalara ayrılır
    Pet granülleri elde edilir
    Bu granüller ham madde olarak kullanılarak hava filtresi ve motor izolasyonu malzemesinden giysilerde kullanılan sentetik kumaşlara kadar pek çok ürün üretilir

    Geçtiğimiz ay kurulan Materials Marketplace Türkiye, ülkemizde döngüsel ekonomi konusunda farkındalığın artırılmasını ve döngüsel ekonomi modelinin yaygınlaşmasını amaçlıyor. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği – SKD, hayata geçirdiği bu dijital platform aracılığıyla döngüsel ekonomi için erişilebilir bir pazar yeri sunuyor. Firmalar sisteme kaydolarak, ellerindeki malzemeleri ve ihtiyaç duydukları ham maddeleri listeleyebiliyorlar. Böylece atık malzemeler ekonomik olarak değer kazanıyor, ham madde maliyetleri ve atık kaynaklı maliyetler düşüyor, daha az kaynak kullanımıyla karbon emisyonu azalıyor.

    Siz de üretim süreçlerinizi daha sürdürülebilir bir modele taşımak ve döngüsel ekonominin avantajlarından faydalanmak istiyorsanız, Materials Marketplace Türkiye’ye kaydolabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu