YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2016

Türkiye'deki Memeli Hayvanların İz Rehberi

  • “Doğayı ve doğanın sakinlerini korumanın yolu onları iyi tanımaktan geçer” diyen WWF Türkiye’nin hazırladığı Türkiye'deki Memeli Hayvanların İz Rehberi, doğa yürüyüşlerinde rastladığımız izleri doğru yorumlamamıza yardımcı oluyor.

    Doğada memeli hayvanları çıplak gözle görmek çoğu zaman mümkün olmayabilir. Bununla beraber bıraktıkları izleri dikkatle incelemek bulunduğumuz bölgede hangi hayvanların yaşadığına ilişkin bize bilgi verebilir. Örneğin ayak izleri, dışkılar, yerde ve ağaçlarda bırakılan işaretler… WWF Türkiye, hazırladığı “Türkiye'deki Memeli Hayvanların İz Rehberi” ile tüm bu izleri doğru yorumlamamıza yardımcı olmayı amaçlıyor. 

    İllüstratif olarak hazırlanan rehberde karakulaktan kirpiye, bozayıdan ceylana 32 hayvanın ayak izi çizimlerinin yanı sıra, dışkıların ve ağaçta bırakılan izlerin görsellerine ve hayvanlar hakkında genel bilgilere yer veriliyor. Rehberde paylaşılan bilgilere göz atarsak:

    - Ayak izi o türün yaşı, cinsiyeti ve ruh hali hakkında önemli bilgiler verebilir. Memeli hayvanların iz düzenine bakarak o alandan nasıl bir ruh haliyle geçtiğine, sakin mi yoksa heyecanlı mı olduğuna dair fikir edinebiliriz. Yürürken, koşarken ya da zıplarken bıraktıkları izler birbirinden farklıdır. Bunun yanında zeminin karlı, çamurlu veya kuru olması da ayak izlerinin görünüşünde farklılıklara sebep olur. 
    - Alanda bulunan dışkı ve idrar işaretleri de birçok bilgi verir. Örneğin karda bırakılan bir idrardan o hayvanın cinsiyetini anlayabiliriz. Çoğu memeli hayvan bölgelerini işaretlemek için idrar ve dışkılarını kullanır.
    - Memeli hayvanların o alandaki varlıklarını gösteren bir diğer önemli işaretse onların toprakta ve ağaçlarda bıraktıkları izlerdir. Bu izler bize o türün bu alanı beslenmek için kullanıp kullanmadığını veya o alanda barınıp barınmadığını anlatır.

    Rehbere ulaşmak çin lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu