YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 22 Temmuz 2016

GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi'ne Alman Pasif Ev Enstitüsü’nden sertifika

  • Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile kurulan EVD Kuluçka Merkezi, Alman Pasif Ev Enstitüsü'nün EnerPHit kriterlerine göre gerçekleştirildiği tadilat sonrasında, ısınma giderinde %87, genel enerji giderlerinde ise %75 oranında tasarruf sağlayarak EnerPHit sertifikasını ülkemizde kendi sınıfında alan ilk bina oldu.

    Gaziantep'te yer alan GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi, sanayi ve bina sektörlerinde enerji verimliliğinin sürdürülebilir bir şekilde arttırılması amacıyla, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Artırılması" projesi kapsamında kuruldu. Proje, T.C. Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) teknik desteği ile yürütülüyor.

    Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Üniversitesi işbirliği ile kurulan EVD Kuluçka Merkezi,sanayi tesislerinde ve binalarda enerji verimliliğinin artırılması için etüt çalışmalarının yapılmasında, danışmanlık hizmetlerinin sağlanmasında ve sektörde istihdam yaratılmasında önemli bir rol oynuyor. Merkezin faaliyet gösterdiği ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan binanın, merkezin ana işlevine uyumlu olacak ve örnek teşkil edecek bir tadilat çalışması ile enerji verimliliği yükseltildi. Tüm yapısal, mekanik ve elektriksel tasarımın Alman Pasif Ev Enstitüsü'nün EnerPHit kriterlerine göre gerçekleştirildiği tadilat sonrasında, ısınma giderinde %87, genel enerji giderlerinde ise %75 oranında tasarruf sağlanıyor. Tadilat sonrasında yürütülen ölçüm ve modelleme çalışmaları, uygulamanın EnerPHit standartlarını sağladığını gösterdi ve merkez binası bu sertifikayı ülkemizde kendi sınıfında alan ilk bina oldu.

    Pasif Ev, Almanya'da 1991 yılında geliştirilen ve uluslararası anlamda tanınan bir enerji-verimli bina sınıflandırması. Alman Pasif Ev Enstitüsü'nün geliştirdiği "EnerPHit" standardının uygulanmasıyla, binaların enerji verimlilikleri yükseltilebiliyor. Ülkemizde yalıtımsız binaların ısıtılması için metrekare başına yıllık enerji tüketimi 300-350 kWh arasında ve bu değer EnerPHit standartları çerçevesinde renove edilmiş bir binaya göre 15 kat daha fazla. GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi binasında yürütülen tadilat çalışmasında, ısınma amaçlı enerji tüketiminin metrekare başına yılda 19 kWh düzeyinde kalması hedeflendi. Bu yüksek enerji etkinliğini sağlamak amacıyla, bina duvarlarında ısı yalıtımı uygulaması yapıldı, pencerelerde üçlü cam kullanıldı, hava sızdırmazlığı sağlandı, hava kaynaklı ve güneş enerjisi destekli ısı pompası ile LED aydınlatma sistemleri devreye alındı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu