YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 01 Haziran 2016

Buğday Derneği arılar için arı gibi çalışıyor

  • Buğday Derneği'nin yoğun böcek ilacı kullanımı, habitat kaybı, iklim değişikliği, dengesiz şehirleşme sonucunda yok olan arıları korumak için yaptığı çalışmalar devam ediyor.

    Yoğun böcek ilacı kullanımı, habitat kaybı, iklim değişikliği, dengesiz şehirleşme, arılarla birlikte pek çok tozlayıcının sayılarının endişe verici şekilde azalmasına sebep oluyor. Buğday Derneği, arılara ve diğer tozlayıcılara, doğa dostu arıcılığa destek olmak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Derneğin bu amaçla Avrupa Birliği Erasmus+ programına yaptığı “Ekolojik Arıcılık Eğitimi” başvurusu da kabul edildi.

    Buğday Derneği'nin bu projedeki amacı, derneğin ortaklarıyla birlikte geleneksel ve doğa dostu arıcılık bilgisini yaygınlaştırmak, tecrübe paylaşmak ve doğa dostu arı ürünleri için farkındalığı ve talebi artırarak arza destek olmak. Derneğin projedeki ortakları arasında Hollanda’dan Akıllı Arıcılık Vakfı (Smart Beeing Foundation), İngiltere’den Doğal Arıcılık Vakfı (Natural Beekeeping Trust)  ve Makedonya’dan Aronija Organik Ürün Üreticileri Birliği bulunuyor.

    Derneğin paylaştığı bilgilere göre, Makedonya ve Türkiye geleneksel arıcılığın yapıldığı ancak aynı zamanda zararlı pestisit kullanımının da bilinçsiz ve kontrolsüzce arttığı iki ülke. İngiltere ve Hollanda ise aşama kaydederek pestisit kullanımı konusunda belirli yasaklamalar getirmiş ancak geleneksel bilgiye ihtiyaç duyan iki ülke. Arıcılıkla ilgili farklı noktalarda olan ve birbirlerinin hatalarından ve tecrübelerinden öğrenecek çok şeyi olan bu 4 ülke arasındaki bilgi ve deneyim paylaşımının arıları ve geleneksel arıcılığı olumlu etkilemesi bekleniyor.

    Buğday Derneği proje kapsamında aşağıdaki çalışmaları hayata geçirmeyi hedefliyor:

    - Ortak olan dört ülkede ekolojik arıcılık yapan çiftliklerin gezilmesi
    - Dört ülkenin arıcılarının deneyimlerini paylaşması
    - Farklı coğrafyalar, iklimler, bitki örtüsü ve pestisit kullanımı koşullarında yapılan uygulamaların gözlemlenmesi
    - Mevcut ekolojik arıcılık yöntemlerinin incelenmesi ve belgelenmesi
    - Tüm bu bilgilerin dört dilde hazırlanacak ve herkese açık web sitesinde paylaşılması
    - Topluluk destekli tarım modelleri üzerinden, tüketicilere doğa dostu, aracısız satışın teşvik edilmesi
    - 2017 yılında İstanbul’da geniş katılımlı bir eğitim ve bir Ekolojik Arıcılık Konferansı düzenlenmesi

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu