YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 26 Mayıs 2016

Gaziantep, Endüstriyel Simbiyozla fark yaratacak

  • Gaziantep Sanayi Odası'nın başlattığı Endüstriyel Simbiyoz projesi, Gaziantepli üreticilerin işbirliğine giderek daha az kaynakla daha çok üretim yapmasının yolunu açmayı hedefliyor.

    Ülkemizde en fazla ihracat yapan altıncı il olan Gaziantep makine halısı, polipropilen iplik, terlik ve ev ayakkabısı, dokusuz kumaş, tufting halı, akrilik iplik, fantezi iplik, irmik, suni ve sentetik elyaftan yapılmış kazak ve süveter, çuval ve torba, makarna, şekerleme ürünleri, Antep fıstığı ve pamuk ipliği gibi pek çok üretim kaleminde imalat kapasitesi açısından ilk sırada yer alıyor.

    Gaziantep'te üretim yapan işletmelerin işbirliğine gitmeleri halinde bu üretim ve ihracat rakamlarının daha da gelişeceğinden hareket eden Gaziantep Sanayi Odası, geçtiğimiz yıl önemli bir projeye başladı: Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi. İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın finanse ettiği proje, ODTÜ ve Danimarka Kalundborg Simbiyoz Merkezi'nin işbirliğiyle hayata geçiriliyor. Gaziantep Sanayi Odası, Endüstriyel Simbiyoz Projesi ile ilgili olarak aşağıdaki bilgileri paylaşıyor:

    Bu proje kapsamında Gaziantep Sanayi Odası’na kayıtlı faal 2000'den fazla işletme arasındaki Endüstriyel Simbiyoz olanakları belirlenecek, önceliklendirilecek ve seçilen 3 Endüstriyel Simbiyoz fırsatı için ön fizibilite çalışması gerçekleştirilecektir. Böylelikle, projenin sonraki aşamalarında gerçekleştirilecek detaylı fizibilite ve uygulamalar için gerekli çalışmalar ortaya konulmuş olacaktır. 

    Projenin ilk aşamasında, Gaziantep Sanayi Odası’na kayıtlı 2000'den fazla işletme arasındaki atık değişimi, lojistik ve altyapının ortak kullanımı gibi işbirliği olanakları bazlı Endüstriyel Simbiyoz potansiyeli detaylı olarak çalışılacaktır. Belirlenen tüm olanakların içinden önceliklendirilerek seçilen 3 simbiyoz fırsatının işletmelere uygunluğu, yapılacak yatırımın geri ödeme süresi, ürün kalitesine ve işletme süreçlerine olası etkileri, işçi sağlığı ve iş yeri güvenli üzerindeki etkileri gibi kriterlere göre değerlendirilerek, gerekli teknik çalışmalar, Ar-Ge ihtiyaçları, altyapılar, kurumsal yapılar vb. belirlenerek ortaya konulacaktır.

    Gaziantep Sanayi Odası'na kayıtlı 2000'den fazla işletme arasındaki potansiyel Endüstriyel Simbiyoz olanakları, Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen Endüstriyel Simbiyoz Olanak Tarama Aracı [ESOTA®] kullanılarak belirlenecektir. Böylece, ilgili bilimsel literatür ve diğer ülkelerde gerçekleştirilen Endüstriyel Simbiyoz projeleri kapsamında uygulanmış Endüstriyel Simbiyoz fırsatlarının tarafı olan firmalar belirlenecek ve projeye bu firmalarla devam edilecektir. Önemli bir zaman ve enerji tasarrufuna karşılık gelen bu ön eleme sonrasında, ESOTA® çıktılarına göre belirlenen firmaların davet edildiği bir çalıştay düzenlenecek ve belirlenen Endüstriyel Simbiyoz olanakları firma yetkilileri ile birlikte değerlendirilecektir. Son olarak, firma yetkilileri tarafından uygulanabilir olarak değerlendirilen fırsarlara taraf olan firmalar ziyaret edilecek ve ön-fizibilite çalışması için gerekli olan veriler toplanacaktır. 

    Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi kapsamında, ayrıca Gaziantep Sanayi Odası'na kayıtlı işletmeler için belirlenen Endüstriyel Simbiyoz potansiyeli değerlendirilerek kurulum aşamasında olan Kilis Potateli OSB'nin bir Eko-Endüstriyel Park olarak yapılandırılması için gerekli tasarım kriterleri, yönetim yapısı, kurumsal araçlar, vb. belirlenecektir. Bunlar projenin sonraki aşamalarında Kilis Polateli OSB'nin bir eko-park olarak tasarlanmasına yönelik olarak gerçekleştirilecek çalışmalara bir temel oluşturacaktır. Kilis Polateli OSB'nin bir Eko-Endüstriyel Park olarak tasarlanması ülkemizde bu konuda yapılan ilk projedir.

    Bu yazıdaki bilgiler Gaziantep Sanayi Odası'nın hazırladığı "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi" tanıtım dokümanından alınmıştır. Projeyle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu