YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 08 Haziran 2016

SKD'den Sürdürülebilirlik Raporlaması Paylaşım Semineri

  • İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin düzenlediği Sürdürülebilirlik Raporlaması Paylaşım Semineri'nde, sürdürülebilirlik raporlamasıyla ilgili trendler ve iyi uygulamalar paylaşıldı.

    İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), 7 Haziran’da Allianz Tower’da, iş dünyasına yönelik Sürdürülebilirlik Raporlaması Paylaşım Semineri’ni düzenledi.Seminerde, dünyada 100 yılı aşkın süredir yapılan mali raporlamalara, şirketlerin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini ortaya koydukları sürdürülebilirlik raporlarının eklenmesi ile başlayan dönem incelendi. Finansal raporlar ile sürdürülebilirlik raporlarını bir araya getiren ‘entegre raporlama’ konusunda da bilgi verildi. 

    SKD tarafından Allianz evsahipliğinde düzenlenen seminerde; günümüzde şeffaflık ve hesap verebilirlik çerçevesinde şirketler açısından giderek önem kazanan sürdürülebilirlik raporlaması konusu kapsamlı bir şekilde ele alındı. SKD Yönetim Kurulu Üyesi Ediz Günsel’in açılış konuşmasıyla başlayan program, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi ve Entegre Raporlama Türkiye Ağı Başkanı Prof. Dr. Güler Aras ve PwC Londra Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği bölümünden Alan McGill’in konuşmalarıyla devam etti.

    Seminerde, Escarus (TSKB Sürdürülebilir Danışmanlık A.Ş.) Genel Müdürü Hülya Kurt, Türkiye’de sürdürülebilirlik raporlamasının dünden bugüne gelişimi hakkında bir sunum yaptı. Kurt, sunumunda şu bilgileri verdi: “Türkiye’de sürdürülebilirlik uygulamaları ile ilgili ilk çalışmalar 1970’li yıllarda başladı. Buna rağmen, toplum ve iş dünyası genelinde yaygınlaşması ve uygulamaya koyulması uzun bir süre aldı. Sürdürülebilirlik çalışmalarını yaygınlaştırmak ve kişisel bilinçliliği artırmak amacıyla yıllar boyunca çeşitli aşamalardan geçildi. Sürdürülebilirlik raporu ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetim performans bilgilerinin açıklandığı bir rapor. Kurumun sürdürülebilirlik kapsamındaki olumlu ve olumsuz etkilerinin iletişiminin yapıldığı ve şirket politikası, stratejisi ve operasyonlarını etkileyen bilgilerin devamlı aktarıldığı önemli bir platform.

    Bugüne kadar dünyada 9 bin 112 kuruluş, 23 bin 452’si GRI raporu olmak üzere toplam 33 bin 452 rapor yayınladı. Türkiye’de Aksa Akrilik’in 2005’te GRI Referanslı Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’nu yayınlaması ile başlayan sürdürülebilirlik raporlaması, Koç Holding, Eczacıbaşı, TÜPRAŞ ve Coca-Cola İçecek gibi reel sektör kuruluşlarının yanı sıra bankaların önderliğinde yaygınlaştı. Bugün itibariyle 86 kuruluş 170’i GRI raporu olmak üzere toplam 231 adet rapor yayınlamış durumda. TSKB finans sektöründe ilk sürdürülebilirlik raporu hazırlayan banka oldu. TSKB’nin 2005-2006 yıllarında başlayan başarılı sürdürülebilirlik uygulamalarının sonucunda Escarus 2011 yılından itibaren bir TSKB kuruluşu olarak iş dünyasına çevre, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik yönetim danışmanlığı veriyor.

    Tecrübelerimiz ışığında Türkiye’de yayınlanan raporları ‘sürdürülebilirlik raporu’ ve ‘kurumsal sosyal sorumluluk raporu’ olmak üzere ikiye ayırıyoruz. Sürdürülebilirlik raporlaması sürecinde şirketlerin paydaş katılımı, önceliklendirme çalışması adımlarını gerçekleştirmesi ve anlamlı performans hedeflerinin belirlenmiş olması gerçekten çok önemli. Tüm bunlar ancak doğru, güvenilir veri setlerinin varlığıyla mümkün olmaktadır. Sürdürülebilirlik raporlamasında ülke olarak çok başlangıç noktasındayız, ancak konunun müşteri beklentileri, rakiplerle rekabet, uluslararası gelişmelere uyum ihtiyacı, inisiyatif ve endeks yükümlülükleri gibi itici güçlerle hızla ivme kazanacağına inanıyoruz."

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu