YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 02 Mayıs 2016

Kanyon, atıklardan kompost üretimine başlıyor

  • Kanyon, mikroorganizmaların, ortamın oksijenini kullanarak organik atıkları biyokimyasal yollarla ayrıştırılmasını sağlayan kompost makinasını kullanmaya başladı. Türkiye'de ilk kez kullanılan bu işlemle, atık yemekleri geri dönüşüme kazandırarak, yıllık 6,5 ton gübre çıktısı elde etmek hedefleniyor.

    Konut, ofis ve alışveriş merkezinden oluşan Kanyon, sürdürülebilir yaşam için yeni bir adım atarak atık yönetiminin son halkası olan kompostlaştırma işlemi için kompost makinesini kullanmaya başladı.

    Kompost makinesiyle elde edilecek gübrelerin bir kısmı Kanyon'un peyzaj kısmında kullanırken bir kısmı Ormanada'ya gönderilerek organik atıkların geri dönüşüme kazandırılması hedefleniyor. Böylelikle senede 26 ton çöpü atık sahalarına gönderilmek yerine komposta dönüştürülürken, karbon emisyonunda da en az 104 ton azaltım sağlanmış olacak.

    Kompostlaştırma mikroorganizmaların, ortamın oksijenini kullanarak organik atıkları biyokimyasal yollarla ayrıştırması anlamına geliyor. Doğadaki bu biyolojik reaksiyon sayesinde ekolojik hayatın devamı sağlanırken topraktaki canlılar besin ihtiyaçlarını gidererek, faaliyetlerine devam edebiliyor. Bu biyokimyasal işlem sonrasında oluşan, organik madde miktarı yani besin değeri yüksek toprağa Kompost (Nutrient-Rich Soil) adı veriliyor. Kompost, toprak ve üzerinde yetiştirilecek ürün bakımından en sağlıklı ve besin (nutrient) elementeri yönünden en zengin seçeneklerden biri olarak gösteriliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu