YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2016

Gezegeni koru, toprak ayak izini küçült

  • TEMA Vakfı, "toprağı koruyabilmek için fazla tüketimden kaçınmalı, tüketim tercihlerimizi toprak ayak izimizi küçültecek yönde değiştirmeliyiz" mesajı verdi.

    TEMA Vakfı, 12 Haziran Toprak Bayramı ve 17 Haziran Dünya Çölleşme İle Mücadele Günü için ortak bir mesaj paylaşarak bireylerin gündelik yaşamlarında yapacakları değişikliklerin toprak kaybının önüne geçilmesinde önemli bir etken olduğunu vurguladı.

    Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) STK Paneli üyelerinden TEMA Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar 2015 yılında BM tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne değinerek, hedeflerin katılımcı ve kapsayıcı bir kalkınma sürecinde yol haritası niteliğinde olduğunu ifade etti. "Bizi besleyen gıdalar, giydiğimiz giysiler, evlerimiz, yani hayatımızı sürdürmek için gerekli olan her şey topraktan geliyor, toprak bize hayat veriyor" diyen Karapınar, bu nedenle toprağı korumamız gerektiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

    "Öncelikle toprağın ve arazi bozunumunun engellenmesinin önemini anlamak gerekiyor. Arazi bozunumu ve toprak kaybının insanlar da dahil tüm canlıların ve gezegenimizin yaşamına etkisi bulunuyor. Biz insanlar toprağı sonu olmayan bir varlık olarak görmemeliyiz. Tüketim alışkanlıklarımızda yapacağımız küçük değişikliklerin toprağı korumada büyük bir önemi var. Tükettiğimiz her ürünün toprak ayak izimizde katkısı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; 1 litre sütün üretimi 1,5 m2,1 otomobilin üretimi 150 m2 ve bir dizüstü bilgisayar 10 m2 toprağa mal oluyor. Bunlar gibi toprak tüketimine birçok örnek vermek mümkün. Bu sebeple toprağı koruyabilmek için fazla tüketimden kaçınmalı, tüketim tercihlerimizi toprak ayak izimizi küçültecek yönde değiştirmeliyiz" dedi.

    Toprak korunmalı, sağlıklı toprak artırılmalı

    BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin 15. maddesinde yer alan 'Karasal Yaşam' ana başlığı altındaki 15.3 arazi bozunumu dengelenmesi maddesine dikkat çekerek sözlerini sürdüren Karapınar, "Sadece ülkemizde değil, küresel çapta da toprağın sürdürülebilir kalkınma için olan önemi seneler boyu göz ardı edildi. Oysa kalkınmanın beraberinde getirdiği sorunların çözülmesinde toprak en önemli unsurların başında geliyor. Ayrıca okyanuslardan sonra en büyük karbon yutağı toprak. Bu yüzden iklim değişikliği ile mücadelede toprağın önemi büyük. Hedef 15.3 kapsamında 2030'a kadar çölleşme ile mücadeleye devam edilmesi, bozunuma uğramış arazilerin eski haline geri getirilmesi ve arazi bozunumunun dengelenmesi konuları yer alıyor. Bu hedefe göre ulusal kalkınma öncelikleri çerçevesinde sağlıklı ve verimli toprak varlıkları korunmalı ve arttırılması için çalışmalar yapılmalı. Bu sayede yoksullukla mücadele, gıda güvenliği, su varlıklarına erişim, biyolojik çeşitliliğin korunması ve iklim değişikliği konularında ilerlemeler kaydedilebilir" dedi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu