YUKARI

TSKB'den Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Haziran 2016

TSKB, Dünya Çevre Günü’nü 5'inci Sürdürülebilirlik Raporu ile karşılıyor

  • TSKB, 2015 yılı sürdürülebilirlik performansını paylaştığı yeni Sürdürülebilirlik Raporu'nu 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde yayınladı. GRI-G4 prensiplerine uygun olarak yayınlanan 2015 yılı raporu, bir önceki rapor gibi yine banka çalışanlarının oluşturduğu Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından hazırlandı.

    Sürdürülebilirliği tüm iş yapış süreçlerine entegre eden ve Türk finans sektöründe sürdürülebilirlik raporu yayınlayan ilk kurum olma özelliği taşıyan TSKB, 2015 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı. 5 Haziran Dünya Çevre Günü yaklaşırken yayınlanan raporda, TSKB’nin kredilendirme süreçlerinden iç çevresel etkilerin yönetimine kadar her alanda benimsediği sürdürülebilirlik yaklaşımı ve ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına yaptığı katkı paylaşıldı. Bir önceki raporunda 2013 ve 2014 dönemine ait sürdürülebilirlik performansını iki yıllık dönemi kapsayacak şekilde raporlayan TSKB, 2015 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu sadece 12 aylık dönemi kapsayacak şekilde ve yine GRI-G4 Kılavuzu – Kapsamlı seçeneğine uygun olarak sundu. Rapor önceki dönemde olduğu gibi yine banka çalışanları tarafından oluşturulan Sürdürülebilirlik Komitesi tarafından hazırlandı.

    Raporda TSKB’nin bir iş modeli olarak benimsediği sürdürülebilirlik yaklaşımı pek çok farklı başlık altında inceleniyor, TSKB’nin ayrıştığı iyi uygulamalar hakkında bilgi veriliyor. Rapor, iki yönetim kurulu üyesi ve iki genel müdür yardımcısından oluşan Sürdürülebilirlik Komitesi’ne bağlı ekipler tarafından, danışmanlık desteği alınmadan hazırlanmasıyla da ayrışıyor.

    5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde kaynakların dikkatli kullanılmasına bir kere daha dikkat çeken TSKB, önceki raporlarında olduğu gibi bu raporunu da kağıt, boya ve dağıtım konularını dikkate alarak basılı hale getirmeden, sadece internet sitesinde ve dijital ortamda paylaşıyor. 

    Sürdürülebilirlik temalı yatırımlara aktardığı kaynak, kredi portföyünün yüzde 50'sini aşan TSKB’nin destek sağladığı 100’den fazla yenilenebilir enerji projesi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin %13’ünü karşılıyor. Finanse edilen 100’ü aşkın enerji ve kaynak verimliliği projesiyle her yıl 1,5 milyon kişilik bir kenti ısıtabilecek kadar enerji tasarruf ediliyor. TSKB’nin özel sektör projelerine aktardığı tüm bu kaynaklarla Türkiye'nin yıllık karbondioksit salımı 8,3 milyon ton azalıyor.
    TSKB 2005’ten beri incelediği tüm yatırım projelerinin çevresel ve sosyal risk ölçümünü yaparken, kendi faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel etkileri de ölçüyor ve azaltıyor. Bu kapsamda elektrikten suya, doğalgazdan kağıda pek çok başlıkta önemli oranda tasarruf yapan TSKB, 2009’dan beri %100 yeşil enerji kullanıyor. 

    Türkiye’nin ilk karbon-nötr bankası TSKB, karbon yönetimi konusundaki çalışmalarının paydaşlarına ilham vermesi için özel projelere da imza atıyor. Bu kapsamda tüm organizasyonlarını karbon-nötr olarak düzenleyen TSKB, müşterilerinin ve iş ortaklarının yıllık bireysel karbon ayak izlerini silerek yeni yıla karbon-nötr girmelerine destek veriyor. 

    TSKB, sosyal sorumluluk projelerini de sürdürülebilirlik konusundaki deneyimini toplumun farklı kesimlerine aktarmak üzerine kurguluyor. Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik portali cevreciyiz.com, tskbenerjiverimliligi.com ve kaynakverimliliği.com gibi dijital platformlar, üniversitelere yönelik ilk sürdürülebilirlik okuryazarlığı programı Sürdürülebilirlik Atölyeleri ve karbon-nötr projeler TSKB’nin sürdürülebilirlik odaklı sosyal sorumluluk projeleri olarak öne çıkıyor. 

    Suat İnce: “Öncü uygulamalarımızla sürdürülebilir dönüşüme destek veriyoruz”

    TSKB Sürdürülebilirlik Raporu ile ilgili açıklamalarda bulunan TSKB Genel Müdürü Suat İnce şunları söyledi; “TSKB’de sürdürülebilirlik felsefesini kalkınma ve yatırım bankacılığı misyonumuzun temeli olarak görüyor, Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için çalışıyoruz. Bu amaçla, destek verdiğimiz projelerle düşük karbonlu ekonomiye geçişe, kalkınmada fark yaratacak yenilikçi girişimlerin hayata geçmesine, özel sektörün geleceğin rekabetçi ortamına hazırlanmasına ve yeni istihdam olanakları yaratılmasına katkı sağlıyoruz.” 

    TSKB’de sürdürülebilirliğin bir iş modeli olarak benimsediğine dikkat çeken İnce şöyle devam etti:  “Türkiye’de sürdürülebilirlik alanında pek çok ilke imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Yakın zamanda ülkemizin ve CEEMEA (Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Doğu ve Afrika) bölgesinin ilk yeşil tahvil ihracını gerçekleştirdik. 300 milyon dolarlık, 5 yıl vadeli Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil (Green/Sustainable Bonds) ihracımız uluslararası piyasalarda 317 kurumsal yatırımcıdan yaklaşık 4 milyar dolar tutarında talep gördü. Böylece planlanan tutarın 13 katından fazla talep alınarak büyük başarı kazanıldı. Bu başarıyla son yıllarda Türk kurumlarınca ihraç edilen tahvillere gelen en yüksek talep rakamına imza atıldı. Türkiye’nin ilk Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil ihracından sağlanan fonla, iklim değişikliğine çözüm üreten yenilenebilir enerji ve kaynak verimliliği yatırımları ile toplumsal faydaya yönelik sağlık ve eğitim gibi alanlardaki projeleri destekleyeceğiz.
    TSKB’nin sürdürülebilir bankacılık alanındaki hedeflerine de değinen Suat İnce; “Türkiye’nin ilk karbon-nötr bankası olarak sunduğumuz finansman çözümleriyle düşük karbonlu ekonomiye geçişe katkı sunmaya devam edeceğiz. Düşük karbon bilincinin toplumun farklı kesimlerinde yaygınlaşması için yaptığımız farkındalık çalışmalarını sürdürürken, iç çevresel etkilerimizi azaltma hedeflerimize aynı hızla ilerleyeceğiz.

    Son bir yıllık sürdürülebilirlik performansımızı Dünya Çevre Günü yaklaşırken paylaşarak sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığımızın altını bir kere daha çiziyoruz. Bu heyecanla hazırladığımız 2015 yılı Sürdürülebilirlik Raporumuzun taşıdığı somut verilerin ülkemizde gerçekleştirilecek geleceği koruyan tüm girişim ve yatırımlara örnek oluşturmasını temenni ediyoruz.”dedi

    Raporun tamamına online olarak ulaşmak için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu