YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 09 Mart 2016

Buğday'la "Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor"

  • Organik atıkların kompost gübreye dönüştürülmesini yaygınlaştırmayı hedefleyen Buğday Derneği, Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor projesini başlattı. 

    Çevre kirliliğinden iklim değişikliğine kadar pek çok olumsuz etkiye sebep olan organik atıklar konusunun daha dikkatli ele alınması gerekiyor. Organik atıkları kompost gübreye dönüştürmek, böylece hem doğayı koruyup hem de toprağı beslemek mümkün.

    Bu gerçekten hareket eden Buğday Derneği yeni bir proje başlattı: Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor. Buğday Derneği bu projeyle ülkemizde büyük ölçekli kompost üretimi için gereken bilgi ve tecrübe aktarımını sağalamayı ve bunun için bakanlıklardan belediyelere kamu kuruluşlarıyla birlikte hareket etmeyi amaçlıyor.

    Buğday Derneği'nin Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor projesindeki ortağı konusunda Avrupa’nın önde gelen kurumlarından biri olan Belçika merkezli Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi için Şehirler ve Bölgeler Birliği (ACR+). Atık azaltımı ve atık yönetimi konularında AB üyeleri ve Akdeniz ülkeleri ile çalışan ACR+'ın 1100 belediyeyi temsil eden yerel ve bölgesel kurumlardan oluşan yaklaşık 100 üyesi var.

    Buğday Derneği ülkemizdeki atık sorunuyla ilgili aşağıdaki bilgileri paylaşıyor:

    *Araştırmalara göre, İstanbul’daki kentsel katı atıklarda, organik madde oranı %54.09 düzeyinde. Bunu %15.57 ile kağıt/karton grubu takip ediyor.

    *TÜİK verilerine göre 2013 yılında Türkiye’de metan salımlarının en büyük bölümü (%58’i) atıkların yok edilmesinden kaynaklanmış.

    *TÜİK verilerine göre, 2010 yılında Türkiye’deki evsel atıkların %54’u düzenli çöp depolama sahalarında yok edilirken, %44’u çöplüklere boşaltıldı ve %2'si biyolojik arıtma veya başka metotlarla bertaraf edildi.

    *Bu sayılar AB’dekilerden henüz çok uzak: 2009 yılında AB ülkelerindeki kentsel atıkların %41,8’i ayrıştırılarak toplandı ve %38,1 kontrollü katı atık sahalarına gönderildi. Kalan %20,1’lik kısım ise yakıldı.

    Türkiye Çöpünü Dönüştürüyor projesi hakkında detaylı bilgiyi Buğday Derneği'nden alabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu