YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 23 Ağustos 2015

Fıstığa verimlilik aşılayacaklar

  • Nestle ve TEMA'nın birlikte yürüttüğü Fıstığımız Bol Olsun Projesi’nde ikinci aşamaya geçildi. Projenin bu dönemdeki amacı fıstık üretiminde verimi artırarak sürdürülebilirliği sağlamak, bölge halkına yeni bir gelir imkanı sunmak ve eğitimlerle bölgedeki kadınlara yeni meslek edinme fırsatları yaratmak.

    Nestlé DAMAK ve TEMA Vakfı işbirliğiyle Antep fıstığı üretiminde kalite ve verimliliği artırmak ve sürdürülebilir üretimle bölgenin refahına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Fıstığımız Bol Olsun” projesinin ikinci aşamasına geçildi. Projenin 5 yıl sürecek ikinci aşamasında 2015 yılı için planlanan çalışmalar çerçevesinde Gaziantep’in ilçesi Şahinbey Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile bölgedeki çiftçilere yönelik olarak ortaklaşa düzenlenen “Uzman Aşıcı Eğitimi” tamamlandı. Aşılama ve budama, fıstık üretiminde verim ve kaliteyi artıran en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Bu doğrultuda başlatılan ve proje dahilinde fıstık üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması yönündeki önemli aşamalarından biri olarak görülen eğitimler sonunda 27 çiftçi sertifika almaya hak kazandı.

    TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç “Nestlé Damak ile birlikte yürüttüğümüz bu projede toprak ekosistemi ile Antep fıstığı ağacının ekolojik isteklerini dikkate alarak fıstık verimini ve kalitesini artırmayı hedefledik. Hedefimiz, üretimin en yüksek, verimin en düşük olduğu Gaziantep’in Karkamış, Nizip ve Oğuzeli ilçelerini kapsayan Barak Ovası’nda verimi ve kaliteyi artırmak. Eğitimler sayesinde bunu başaracağımıza inancım tam” dedi. Deniz Ataç, eğitimler sırasında aşılamaya özellikle kadınların elinin çok yatkın olduğunu gözlemlediklerini belirterek “Fıstığa kadın eli değmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Bu proje ile kadınlara da yeni meslek edinme olanağı sunuyoruz” dedi.

    Eğitimlere çiftçi olan babasının yönlendirmesi ile katıldığını söyleyen Tülay Ergüç, "Erkekler kendi aralarında ‘aşılama yapacağız, kalem yapacağız’ diye konuşuyorlardı. Ne olduğunu bilmiyordum, çok zor bir işlem olduğunu sanıyordum. Eğitimlere katılınca elimin bu işe ne kadar yatkın olduğunu anladım" dedi. Kendi bahçelerinde aşılama konusunda uygulamalar yapacağını ve verim artışı elde edebileceklerine inandığını aktaran Ergüç, "Uzman aşıcılığı yeni bir meslek olarak da sürdürebilirim" dedi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu